Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill du stå för kärnkraftsnotan när det smäller?

Annons

Efter tre år av interna strider ger regeringen besked; man kommer att fortsätta subventionera kärnkraften. Den tydligaste av alla subventioner till kärnkraften är dess undantag från försäkringsansvar. Våren 2010 vek sig Centern och övergav sin historiska kamp mot kärnkraft. Det skedde dock med motivet att man fått igenom kravet att det skulle vara slut på statliga subventioner till kärnkraften.

Regeringen försöker nu undvika frågan: Vem som betalar om en kärnkraftsolycka sker? Med regeringens politik är kärnkraftsägarnas försäkringsansvar begränsat till tolv miljarder kronor. Alla kostnader som överstiger detta ska svenska folket betala. Kärnkraftshaveriet i Fukushima kostade minst 1 000 miljarder kronor, det vill säga mer än 80 gånger mer. Därmed överger alliansen den avgörande principen i sin energiöverenskommelse; att kärnkraften ska stå på egna ben. Vi tror inte att svenska folket vill agera försäkringsbolag åt kärnkraftsindustrin. Allt annat än ett fullt skadeståndsansvar för energibolagen är en subvention betalad med skattemedel.

Att regeringen fortsätter subventionera kärnkraften försvårar utbyggnaden av förnybar energi. Investeringar i förnybart riskerar att flytta utomlands till länder som väljer en hållbar utveckling. Sveriges befintliga kärnkraft är gammal och instabil varför Sverige måste välja, ny kärnkraft eller 100 procent förnybar energiproduktion. Endast fortsatta och kraftiga statliga subventioner till kärnkraften gör att den kan tävla med förnybar energi vad gäller kostnad, effektivitet och utbyggnadstakt.

Regeringens ovilja att sluta subventionera kärnkraften tycks därför styrd av allt annat än rationella argument. Det är oansvarig politik att fortsätta hålla förlegad kärnkraftsteknik under armarna när det är både billigare och snabbare att fasa ut smutsig kolkraft med energieffektiviseringar och förnybar energi. Sverige har bland de bästa förutsättningarna för förnybar energi. Istället för att ta till vara på de förutsättningarna så bromsar regeringen utvecklingen med fortsatta subventioner till kärnkraft.

Vad tycker centerpartisterna i Dalarna om det?

Jan Lindholm (MP)

riksdagsledamot från Falun

Lise Nordin (MP)

riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons