Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka ungdomar ska bli arbetslösa, Juholt?

/

Annons

Socialdemokraterna fick efter en del turer till slut fram en budget. Dessvärre innehåller den förslag som, om de skulle bli verklighet, skulle kosta nästan 20 000 människor jobbet, de allra flesta ungdomar. Socialdemokraterna föreslår 30 miljarder i skattehöjningar, direkt riktade mot jobben och då främst ungdomars anställningar. Bara i Dalarna skulle det på kort sikt röra sig om uppemot 500 ungdomar som skulle förpassas till arbetslöshet.

Den enskilt största skattehöjning som Juholt föreslår i sin budget är en fördubbling av arbetsgivaravgiften för personer under 26 år. Denna skattehöjning skulle leda till stora kostnadsökningar för att anställa ungdomar. Att presentera ett förslag som gör det dyrare att anställa och behålla personal i tider av ekonomisk oro och skuldkris är oansvarigt.

Socialdemokraternas budget är konsekvent i den meningen att de riktar udden av sin politik mot de grupper som har det tuffast på arbetsmarknaden. Utöver att fördubbla socialavgiften för att anställa unga vill de halvera Rot och Rut. Det slår också mot ungas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, men framför allt öppnar det för en bred återgång till otrygga anställningar i svart sektor. Till det kommer att det innebär en försämring för de dryga en miljon svenskar som förra året använde Rut och Rot.

Mer än var tredje som jobbar i restaurangnäringen är ung och ett restaurangjobb är ofta en första väg in på arbetsmarknaden. Det är därför olyckligt att Socialdemokraterna föreslår att Sverige ska ha en dubbelt så hög restaurangmoms jämfört med regeringens förslag och därmed minskar de ungas möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden.

De skattehöjningar som de föreslår används i sin tur till att bygga ut bidragssystemen.

Alliansregeringen hade i sin budgetproposition för 2012, Tid för ansvar, flera förslag som syftar till att förbättra såväl ungdomars som andra gruppers möjligheter att få ett jobb. Förutom att regeringen slår vakt om den halverade arbetsgivaravgiften och sänker restaurangmomsen, sänker den bland annat skatterna för småföretag.

Anders Borg (M)

är landets finansminister

Ulf Berg (M)

riksdagsledamot på dalabänken och tillförordnad ordförande i skatteutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons