Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt ta oron på allvar - och lära sig knepen för att maxa pensionen

Pensionsmyndigheten menar att många oroar sig i onödan för sin pension och PTK:s pensionsspecialist Anna Allerstrand håller i stort med - men vill ge de som faktiskt har skäl att oroa sig sina bästa tips för att maxa pensionen.

Annons

Pensionsmyndigheten menade i en debattartikel i måndags att en bra pension avgörs av att vi arbetar länge och mycket, betalar skatt och har tjänstepension. Genom att göra detta har du gjort det viktigaste för en rimlig ekonomi som pensionär, menar dem.

Och vi från den fackliga förhandlingsorganisationen PTK håller i stort med om resonemanget, men menar också att vi måste ha respekt för de som oroar sig över att inte kunna klara sig på sin pension. Bland annat är kvinnors pensioner idag 70 procent av männens, vilket faktiskt är större än löneskillnaden mellan kvinnor och män - och vilket gör att många kvinnor kan känna en oro för sin pension.

Att arbeta längre är givetvis bra för pensionen för de som vill och orkar, men det finns fler verktyg att ta till för att minska oron än det som Pensionsmyndigheten för fram.

Genom att göra aktiva val i dag kan du se till att innehållet i pensionskuvertet blir så stort som möjligt utifrån dina egna förutsättningar. Små åtgärder idag får stor påverkan på pensionen för dig som har många år kvar i arbetslivet.

Och för dig som börjar närma dig pensionsåldern är det hög tid att se till att så mycket som möjligt går till din egen pension och inte försvinner på vägen. Här kommer tre tips för att boosta din framtida lön – det vill säga din pension:

1. Jämställdhetsmaxa. Jämna ut framtid apensionsskillnader mellan dig och din partner genom att dela på föräldraledigheten. Och om ni vill få mer tid till barnen när de är små är det bättre att båda går ner i arbetstid. Ett annat tips är att starta ett privatsparande till den som går ner mest i tid, och att föra över delar av premiepensionenom ni är gifta.

2. Gör slut med höga avgifter. Ta reda påvilken avgift du betalar och flytta dina pengar till fonder med låg avgift föratt maximera framtida lön. Det finns inget samband mellan höga avgifter och hög avkastning. En procentenhets lägre avgift kan ge 25 procent mer i pension.

3. Pensionschecka vid förändring. Se med jämna mellanrum i livet över vilka skydd du har i ditt tjänstepensionspaket. Ärdin familj beroende av din lön för att klara sig är det bra med efterlevandeskydd. Men när barnen flyttat hemifrån och står på egna ben ska du maxa din egen pension i stället.

Att kvinnor ofta får lägre pension än män beror på många olika faktorer – men det finns alltså ett antal sätt att minska effekterna. Ta dig tiden att sätta dig in i vad som gäller för dig. Och låt inte pensionen bli en kvinnofälla!

Anna Allerstrand, pensionsspecialist för den fackliga förhandlingsorganisationen PTK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons