Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tar ansvar för funktionshindrade

/

Annons

Under hösten har jag fördjupat mig i de funktionshindrades situation i Dalarna. Jag har träffat handikapporganisationer och tagit del av deras kunskaper och erfarenheter. Jag har även förmånen att sitta med i Länshandikapprådet.

Hösten har präglats av oro inför framtiden. Jag har mött desperation, tårar och uppgivenhet. Landstingets sparpaket drabbar funktionsnedsatta i Dalarna hårt. Frågan många ställer sig är: Varför ska vi ta ansvar för landstingets dåliga ekonomi? Frågan är berättigad, hur kunde det få gå så långt?

Funktionshinder är inget man väljer. Det kan med ett ögonblicks verk drabba oss alla utan förvarning. Därför vill Moderaterna ta ansvar för att alla invånare i Dalarna har förutsättningar till ett liv som ger möjlighet att delta i samhället.

Moderaterna tar ansvar för att förebygga och bekämpa diskriminering genom att arbeta för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna delta i samhället på lika villkor. Människor med funktionsnedsättning ska kunna arbeta och ägna sig åt fritidsintressen precis som alla andra.

Jag har träffat funktionshindrade som i dag tvingas betala över 10 000 kronor för hjälpmedel varje år. När landstinget nu höjer hjälpmedelsavgifterna drabbas dessa personer hårt. Vi vill därför att landstinget inför ett högkostnadsskydd så att ingen får betala mer än 2 000 kronor per år för hjälpmedel.

Tyvärr röstade Socialdemokraterna och deras stödpartier ner vårt förslag om högkostnadsskydd. Istället ska frågan nu utredas; den vanligaste strategin för att slippa fatta beslut i en jobbig fråga.

Istället för att ta ansvar för de funktionshindrade förhalar Socialdemokraterna frågan om högkostnadsskydd i väntan på alliansregeringens översyn av avgiftsstrukturerna för sjukvård, läkemedel, sjukresor och äldre- och handikappomsorg. Alliansregeringens översyn väntas leda till att ett generellt högkostnadsskydd för alla vårdkostnader kommer på plats inom ett par år.

Fram tills att ett nationellt högkostnadsskydd för hjälpmedel finns på plats är det landstingets ansvar att se till att det fåtal som har ett stort behov av hjälpmedel får det stöd de behöver för att klara vardagen. Vi moderater är beredda att ta det ansvaret.

Gunilla Franklin

är moderat och oppositionsråd i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons