Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är egentligen feminism?

/

Annons

Medan jag såg Frida Kahloutställningen i Göteborg nyligen funderade jag mycket över vad som egentligen är feminism. Frida var feminist, anses det. Men hon var tillsammans med en ständigt otrogen karl, Diego Riveras, som var svartsjuk om hon visade andra män eller kvinnor intresse. Han upptäckte henne, visst. Men kanske skulle hon sedan ha gjort sig av med honom. I stället fastnade hon i sin smärta och sin barnlöshet när hon kunde ha utvecklats mer.

Men tiden Frida levde i var ju en annan. Nu finns större möjligheter. Jag tänker då på musikartisterna Tina Turner och Cher, som frigjorde sig från sina misshandlande män och själva blev mycket större artister medan männen försvann i glömskan.

Simone de Beauvoir, sambo med Jean Paul Sartre anses också vara feminist och liksom vår egen Maria Wine levde hon i ett fritt äktenskap. Barnlösa äktenskap, fria för vem? Med ständigt otrogna män. Kunde verkligen deras egna små affärer kompensera detta? Hur fri och jämställd var egentligen Artur Lundqvist, Marias livskamrat, som hänsynslöst sågade Lena Nyman i pressen för hennes "äckliga" kropp i filmen Nyfiken gul? Vem vet hur det präglade henne, även om hon visade upp en tuff sida?

Jag kan inte se Simone, Maria eller Frida som några förebilder.

Istället för att låta oss vara de vi verkligen är pressas vi in i roller där vi inte trivs. Om man vill leva typiskt kvinnligt och ägna sig mer åt barnen än karriären blir man förhånad av medierna. Men om människor känner att de fötts i fel kön och numera får välja, hur kan man då påstå att det inte finns skillnader? Skillnader i stort, men mängder av variationer.

Vi måste ha rätt att leva som manliga kvinnor eller kvinnliga män om vi är skapade så. Vissa vill byta kön, men de flesta vill fortsätta att vara man eller kvinna men ändå få utveckla sina egna sidor. Det är knappast något som skulle hjälpas av tvångsmässig pappaledighet.

Samtidigt stryker man religiösa grupper medhårs när de fortsätter att behandla kvinnor som ägodelar trots att de bor i vårt eget land. De tillåts uppfostra sina döttrar och söner i skolor där jämställdhet anses vara ett Djävulens påfund. Men om detta håller feministerna tyst och gömmer sig bakom religionsfriheten.

Eva Ellnefors

debatterar på vänsterkanten och bor i Hedemora.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons