Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning före sänkt krogmoms

/

Annons

I tider av ekonomisk oro krävs det ordning och reda i ekonomin. Med starka offentliga finanser kan vi stå stabilt även om världen runt omkring oss är i gungning. Vi socialdemokrater prioriterar att långsiktigt bygga Sverige starkt genom att investera i utbildning, infrastruktur och bostäder.

Vi socialdemokrater har en tydlig bild av hur vi vill att samhället ska se ut och hur vi ska nå dit. Vi vill skapa möjligheter för alla människor att välja sina drömmar, och uppfylla dem.

Det självklara målet för den socialdemokratiska politiken är därför full sysselsättning. När Sverige är ett land i arbete blir vi rika, både ekonomiskt och mänskligt.

Den ekonomiska krisen kräver smarta prioriteringar för att Sverige ska ligga i framkant av utvecklingen. De barn som lär sig alfabetet och multiplikationstabellen i dag, är de som ska bli våra ingenjörer, läkare, kemister, lärare, undersköterskor och systemutvecklare längre fram. När den borgerliga regeringen sänker krogmomsen vilket kostar mer än fem miljarder, väljer vi att istället investera nära fem miljarder i utbildning. Två miljarder kronor de kommande fyra åren för kompetensutveckling av lärare och 400 miljoner kronor under samma tid för karriärmöjligheter och utveckling av skolledarrollen ger bra och motiverade lärare.

Vi vill aktivt bekämpa arbetslösheten hos unga. Därför satsar vi närmare sju miljarder i jobb, sommarjobb och utbildning för unga.

Bristen på studentlägenheter och hyresrätter är akut på många håll i landet. Därför vill vi dels införa en modell med statliga lånegarantier för upprustning och energieffektivisering av miljonprogramsområdena, dels införa en skattestimulans på en miljard per år för investeringar i hyres- och studentlägenheter. Tack vare lånegarantin kommer cirka 60 000 lägenheter att kunna rustas upp. Upprustningen ger nya arbetstillfällen och de nygamla lägenheterna ger unga en faktisk möjlighet att flytta hemifrån och börja sitt vuxenliv.

Sverige behöver en ny politisk färdriktning. Med gemensamma insatser kan vi tillsammans skapa förutsättningar för att hålla ihop vårt land. Med våra förslag på aktiva investeringar i en kunskapsbaserad ekonomi rustar vi Sverige starkt inför framtiden.

Roza Güclü Hedin (S)

riksdagsledamot (S) Dalarna

Emelie Morell (S)

ordförande SSU Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons