Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsarbetslösheten i fokus

/

Annons

Ett nytt år brukar i många fall innebär nya löften. Inför 2012 behövs dock inte fler verkningslösa löften om satsningar för att motverka ungdomsarbetslösheten. Under 2012 behöver vi kraftfulla åtgärder som tar bort de strukturella hinder som skapat ungdomsarbetslösheten.

Faktum är att Sverige dessvärre har en unik situation när det gäller den unga generationen. Vi hör till de EU-länder som har högst ungdomsarbetslöshet. Under november 2011 var drygt 119 000 svenska ungdomar i åldern 15-24 år arbetslösa. Det motsvarar en relativ arbetslöshet på drygt 20 procent (!).

Det finns flera orsaker till att den svenska ungdomsarbetslösheten är så hög. Förutom självklara brister inom utbildningssystemet skapar en trubbig lagstiftning och höga ingångslöner trösklar för de ungdomar som vill in på arbetsmarknaden.

Lagen om anställningsskydd, Las, tillkom 1974. Den värderar både ålder och anställningstid framför kompetens vilket inte är rimligt ur ett modernt arbetsmarknadsperspektiv. Tvärtom, vilket också arbetslöshetssiffrorna för unga understryker, är det rent av skadligt.

Vi behöver få till ett rejält generationsskifte under kommande år och det fordrar ny och ung arbetskraft. Då kan vi inte acceptera att unga med nödvändig kompetens inte får chansen bara för att de är unga. 

Dessutom är det också oroväckande med många fackliga organisationers reflexmässiga fokus på höjda ingångslönerna. Forskning visar att höga ingångslöner försvårar för unga och andra som saknar arbetslivserfarenhet att få jobb eftersom de ökar trösklarna in på arbetsmarknaden.

Hög arbetslöshet i sig är oroande, men att den unga generationen saknar arbete är särskilt allvarlig. Dels för de unga själva som riskerar att fastna i utanförskap i sitt vuxna liv, dels för att detta också innebär förödande ekonomiska konsekvenser för samhället.

Självfallet är ungdomsarbetslösheten ingen enkel fråga. Men det finns tre huvudområden där det är särskilt viktigt med förändring. Utbildningssystemet måste ge ungdomar mer relevanta kunskaper, matchningen på arbetsmarknaden måste bli mycket bättre samt dessutom behövs en lönebildning och arbetsrättsliga regler som inte i onödan stänger ute ungdomar från arbetsmarknaden.

Carl Ström

regionchef

Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons