Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulens ger Bygdepartiet chansen

Annons

Under mina 15 år i Leksands fullmäktige har Centerpartiet varit i suverän dominans i den borgerliga gruppen. Efter valet 2002 stod det klart att socialdemokraterna tappat en tredjedel av sitt väljarstöd. Den borgerliga gruppen kunde då i triumf besätta alla nämnder och styrelser med både ordförande och vice ordförande. Förnedringen var total för Socialdemokraterna.

Till valet 2006 insåg jag att det inte skulle bli någon förändring i styrkeförhållandet mellan blocken. Det blev det inte heller. Däremot blev det stor rörlighet i den borgerliga gruppen, där Centern var förlorare medan Kristdemokraterna och Moderaterna hörde till vinnarna.

Många mandat frigjordes inför valet genom att Leksandspartiet och SPI inte ställde upp. Vänsterpartiet förlorade också mandat. Av alla dessa mandat lyckades socialdemokraterna fånga upp endast två. Centern förlorade hela fyra mandat. Den borgerliga gruppen splittrades när valvinnaren Sakarias Winberg (KD) blev alltför stursk, och Centern fann för gott att inleda samarbete med Socialdemokraterna istället.

Sedan dess har hittills fyra centerpartister hoppat av. Det huvudsakliga skälet är den toppstyrning och ohörsamhet som råder. Då är det inte socialdemokraterna som är orsaken. De sitter tryggt i knä på Centern framme vid köttgrytorna och gör inte mycket väsen av sig. Centern kan tryggt styra och ställa utan minsta motstånd med socialdemokraternas passiva stöd.

Det mesta tyder på att detta samarbete kommer att fortgå även efter årets val. Tillsammans har man i dag 27 av 49 mandat. Skulle man tillsammans tappa 5-6 mandat i valet, så är man riktigt illa ute. Frågan är dock hur väljarna ställer sig till den rödgröna röran som styr kommunen. En bättre möjlighet för ett nytt parti att etablera sig till höstens val har inte funnits i modern tid i Leksand.

Bygdepartiet kommer att utgöra ett nytt fräscht alternativ för väljarna. Leksand är i dag rankad 202 i Sverige när det gäller företagsklimat. Det vill vi ändra på. Vi vill också bevara byskolorna och underlätta byggnationer i kommunen.

Vi är inte ett missnöjesparti utan ett utvecklingsparti för hela kommunen. Vi hoppas också att vår entré bidrar till att hindra andra mindre demokratiska partier att utnyttja bristen på dynamik i beslutsfattandet i Leksand.

Flera försök har dock gjorts för att stoppa vår framfart. Vi skulle till exempel inte få delta i en paneldebatt i Insjön och valstuga nekades vi tills kommunalrådet ingrep. Skälet i bägge fallen var gissningsvis att försvåra för ett annat parti, (SD), att komma till.

Vi tror att den taktiken motverkar sitt syfte. Blir (SD) martyrer, kommer folk att rösta på dem av ren sympati. Bättre då att bekämpa sådana partier i den fria debatten.

Jimmy Karlsson

sitter i Bygdepartiets styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons