Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta tillvara vår livserfarenhet!

/

Annons

Antalet pensionärer i Sverige närmar sig 1,8 miljoner. Om cirka tio år är antalet över två miljoner. De som nu går i pension (40-talisterna) är den största gruppen pensionärer som Sverige någonsin haft. Och tillika den bäst utbildade.

Dessa har 30-40 års arbetslivserfarenhet från ett eller fler yrken och har kännedom om de senaste rönen inom sin yrkesgrupp. En unik kunskapsresurs.

Samtidigt är detta nya kapitel i livet en ovan situation för den nyblivne pensionären, och kan ibland jämföras med en byta jobbsituation: Man vet vad man har haft men inte vad som kommer och man kan därför känna sig något vilsen i den nya rollen.

Därför är det viktigt för alla, såväl den nyblivne pensionären som för samhället, att pensioneringen får vara en aktivitet och inte en slutdestination. Håret må vara grått och ansiktet fårat men detta avspeglar mycket klart att personen ifråga har en stor livserfarenhet med alla dess fördelar. Detta sammankopplat med ett långt arbetsliv betyder att den nyblivne pensionären är en resurs för yngre generationer, för företag och organisationer.

Pensionärer är heller inte en homogen grupp. Det är en gemensam benämning på enskilda individer med olika erfarenheter, utbildningar, personligheter och en åldersgrupp som spänner över flera decennier. Att inte ta till vara på dessa människors erfarenhet är som att köra bil utan backspegel.

Självklart har pensionärer inte alltid rätt, men de har haft fel så många gånger under de sex decennierna de levt, att de lärt sig ett och annan av misstag under resans gång. Friska aktiva pensionärer kan verka som till exempel handledare, jobbcoacher och mentorer. Om man i siffror kunde påvisa vad kostnaderna är för felaktigt utförda arbeten till följd av bristande erfarenhet skulle efterfrågan på nyblivna pensionärer mångdubblas. Livserfarenhet kan man inte läsa sig till, den måste man leva sig till.

Varje människa är unik med sitt kunnande, sin personlighet och sin förmåga att dela med sig av sitt jag. Tänk vilken tillgång!

Inger Nyberg

från Älvdalen är ordförande i SPF Daladistriktet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons