Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar till landstingsråd om digital vård och S-märkta tjänstemän

/

Annons

Nu får Dalarna en digital vårdcentral berättar Landstingsrådet Elin Norén (S) på debattplats i Dalarnas Tidningar den 1 februari. Syftet med texten verkar vara att S-märka den digitala vårdcentralen. Men nätbaserad vård är inte socialdemokrati, det är något som testas på flera håll. Tre nätbaserade privata vårdcentraler finns sedan tidigare däribland Min Doktor som fick 2016 års IT-pris inom vården med motiveringen att de tagit den digitala vårdcentralen till en ny nivå. Priset delar ut av tidskrifterna Dagens Medicin och Computer Sweden. I Halland, Jönköping och Skåne erbjuder den offentliga sjukvården nätbaserade lösningar.

Vad som är unikt med artikeln är däremot att landstingsrådet skrivit den ihop med en av landstingets divisionschefer Ulf Börjesson. Ledande tjänstemän ska inte blanda sig i partipolitik och offentlig samhällsdebatt angående egen verksamhet. Sedan tidigare har landstingsdirektören Karin Stickå och andra tjänstemän fått kritik för att de tagit aktiv del i politisk debatt. Men här tar landstingsrådet och divisionschefen det till en ny nivå med sin gemensamma debattartikel. Båda visar dåligt omdöme.

Landstingsrådet bör förstå att man inte ska dra in tjänstemän i sina utspel och tjänstemän borde förstå att deras roll är att leda verksamheten inte att aktivt delta i S-märkt propaganda. Elin – digital vård är bra men inte sossepolitik. Snälla Ulf – du är tjänsteman inte politiker.

Svante Parsjö Tegnér

Liberal ledamot i landstingfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons