Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solskenshistoria i energipolitiken

/

Annons

För någon månad sedan blev svenska hushåll först i världen med att kunna köpa solel. Men tillgången är begränsad. Och det beror inte på antalet soltimmar utan på politikerna.

I dag producerar den solel som är installerad i Sverige cirka 6 GWh. Det är inte mer än vad ett enda vindkraftverk ger på ett enda år. Men solens potential är lika stor som vindens. Genom att förse svenska tak med solpaneler kan vi komma upp i 30 TWh. Det motsvarar hela fem kärnkraftsreaktorer.

Tvärt emot vad många tror så har Sverige bra förhållanden för att producera solel. Sverige har 900 fulla soltimmar per år. Det är samma nivå som i Tyskland och faktiskt bara 400 timmar mindre än rekordsoliga Spanien.

Solelen kostar tre gånger så mycket som vindkraften att producera, men genom att ge kunderna chansen att bara köpa en del av sin el från sol, så blir merkostnaden möjlig att hantera för många elkunder.

Fram till i dag har det enda sättet att få solel till sin fastighet varit att investera i egna solpaneler. Nu sammanförs enskilda solproducenter med elkunder som vill ha solel i sin elmix. Telge Energi har slutit avtal med villaägare runt om i landet och som första elhandlare erbjudit dem ett elpris som gör det ekonomiskt intressant för dem att sälja solelen.

För att marknaden ska få lugn och ro att utvecklas och för att elproducenterna ska kunna göra långsiktiga investeringar på en ny marknad, behövs ett pålitligt statligt stödsystem. I dagsläget förlängs stödet bara med ett år i taget, ofta med kort varsel. Det skapar osäkerhet bland solproducenterna.

För att öka efterfrågan på solel kräver vi också att regeringen tar bort energiskatten på el som producerats av sol. I dagsläget betalar elkonsumenten lika hög skatt på smutsig kolkraft som på förnybar ren el. Det är lite märkligt när klimatskatterna är ett av de mest betydelsefulla styrmedel som finns inom den svenska klimatpolitiken.

Genom att förbättra förutsättningarna för solel får vi ett tredje ben i den rena elmixen: vind och vatten kompletteras av sol. Det skapar förutsättningar för nya jobb och en ny svensk industri samtidigt som det ger elkonsumenterna valfrihet att välja hur deras el ska produceras.

Lars Andrén

är ordförande i Svensk Solenergi

Johan Öhnell

representerar Telge Energi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons