Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småpåvarna ska sättas på plats

/

Annons

Flera av våra politiker och tjänstemän i Falu kommun har inte skött sina uppgifter (till exempel Peabaffären) på ett sätt som vi skattebetalare kan kräva av dem.

Det råder en dålig kommunkultur med grova strukturfel som man från politikerhåll inte verkar mäkta med att rätta till. Det räcker inte att, som det ledande kommunalrådet, ha förhoppningar om att det är över och att allt ska bli som förr.

Nu efter det att skandalerna har avslöjats är det dags att ta itu med de strukturella problemen. Det finns inget val om man vill att det ska bli en varaktig förändring till det bättre. Jag har några förslag:

* Se till att det blir politikerna som kan ställas till ansvar vid nästa val och inte som nu, tjänstemännen, som styr kommunen. Många av våra politiker, även ledande, verkar ha totalt missförstått sitt uppdrag, det handlar inte enbart om att lyfta arvode och följa partilinjen i alla frågor. Politikerna måste i fortsättningen vara mycket mer aktiva i sin bevakning av skattebetalarnas intressen.

* Alla kommunala rutiner som inte har fungerat, till exempel delegationsordningar, diarieföring, hur man rekryterar chefer, upphandlingar et cetera måste skärpas och omarbetas. Det måste också finnas en fungerande kontroll att alla regler och föreskrifter efterlevs. Det ska i fortsättningen inte vara tillåtet att göra som man vill.

* Har man som chef gjort fel eller brustit i omdöme så ska ansvar utkrävas.

* Anställda ska kunna anmärka på felaktigheter och delge pressen sina iakttagelser utan att få problem. Någon efterforskning av källor får ju, enligt lagen om meddelarskydd, inte förekomma.

* Revisionen måste få en mycket starkare ställning och mer professionell inriktning, man ska inte enbart ägna sig åt pappersrevision, revisorerna ska ut i verksamheten för det är där problemen finns.

* En omorganisation bör sättas igång vars mål är att göra kommunen mer transparent och mer effektiv, småpåvarna ska sättas på plats. Samtidigt kan man göra sig av med en del chefer som inte håller måttet.

Alla de här åtgärderna plus lite till kanske kan bryta ner den förhärskande dåliga kulturen i Falu kommun. Då finns det en chans att allmänhetens förtroende för kommunens politiker och tjänstemän repareras och på sikt kan återställas.

Bengt Holmquist (S)

är lokalpolitiker i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons