Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till gårdsförsäljning

Annons

Ett antal matlandetambassadörer har framfört sin syn i en debattartikel på utredningen om gårdsförsäljning. Utredningen, SOU 2010:98, kom fram till att gårdsförsäljning av enbart svenskproducerade alkoholdrycker på tillverkningsstället, inte är förenligt med EU-rätten. Utredaren föreslår därför att tillverkare ska ges möjlighet att, förutom att sälja sina egenproducerade alkoholdrycker, även sälja andra alkoholdrycker av samma slag som han eller hon tillverkar.

Vad kan då den tillsynes oskyldiga skrivelsen leda till? Jo, multinationella storföretag inom alkoholtillverkning/försäljning kan köpa upp jordbruksfastigheter i Sverige och på så sätt komma åt gårdsförsäljningen bakvägen. Vart tar då artikelförfattarnas småskaliga tillverkare vägen?

Det framgår vidare i artikeln att införandet av gårdsförsäljning skulle skapa tusentals jobb på landsbygden. I utredningen framgår det att i Finland är det cirka 350 personer som direkt eller indirekt är sysselsatta inom gårdsförsäljningen. Översatt till svenska förhållanden skulle 500 tillstånd således ge cirka 1 500 arbetstillfällen i Sverige. Jag är medveten om att varje arbetstillfälle på landsbygden är mycket viktigt. I perspektivet om att riskera att Systembolagets monopol ifrågasätts, och därmed äventyra hela den svenska alkoholpolitiken, om gårdsförsäljning enligt utredarens förslag genomförs i Sverige, är dessa arbetstillfällen däremot försumbara.

Som artikelförfattarna framför, så vinner ingen på att vanföreställningar eller ogrundade skräckbilder målas upp. Ingen är dock heller betjänt av att konsekvenserna av införandet av gårdsförsäljning enligt utredarens förslag, inte redovisas i sin helhet. De som vill att gårdsförsäljning ska tillåtas i Sverige glömmer oftast att redovisa de nackdelar som detta skulle föra med sig.

Kan gårdsförsäljning införas i Sverige i enlighet med kommittédirektivet, där gårdsförsäljning definieras som detaljhandel med egenproducerade alkoholdrycker direkt till konsumenter, är jag positiv till detta, förutsatt att Systembolaget och därmed detaljhandelsmonopolet, får vara kvar.

Kjell Sundmark

alkoholhandläggare i Borlänge.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons