Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så dör arbetarrörelsen inifrån

/

Annons

Brevbärare på bemanningsföretaget Proffice har fått för lite lön i flera år. Det handlar om tusentals kronor varje månad. Bemanningsföretagen dumpar löner och försämrar arbetsvillkoren för de anställda. Det får facken att gå i taket. Men så fort ett företag varslar anställda, säger facken ja till att anlita omställningsföretag som ägs av bemanningsföretag.

Så tar LO-facken ansvar för sina medlemmar. Det går en varselvåg genom Dalarna. Folk riskerar att förlora jobben och att få gå från hus och hem. Industrier kommer i värsta fall att gapa tomma, kommuner att ödeläggas. Människor är oroliga och alla försöker göra det bästa av situationen. Ett viktigt inslag för både fack och företag är att ta in ett vettigt omställningsföretag som kan ge de varslade verktyg för att komma vidare till nytt jobb. Och det är här det går snett.

Fackföreningarna anlitar många gånger sådana som ägs av bemanningsföretag. Ett exempel är omställningsföretaget Antenn som ägs av Proffice. Hur kan facken ena minuten kämpa för rättvisa arbetsvillkor och rejäla löner för att i nästa stund stödja bemanningsföretag? Genom dessa sätts Lagen om anställningsskydd, Las, ur spel plus att facket stödjer företag som inte betalar ut rätt lön till de anställda?

Flera stora företag har satt i system att plocka in bemanningsföretag när de behöver folk. Det är ett sätt för arbetsgivarna att slippa anställa sådana som vågar sätta ner foten. Sådant här stödjer facken när de anlitar omställningsföretag! Samtidigt finns det omställningsbolag inom arbetarrörelsen som lägger fokus på utbildning och redovisar varenda krona. Vad är det här för dubbelmoral? Och vad är det för ansvar mot medlemmarna? Det är sådant här som får arbetarrörelsen att dö inifrån.

Tommy Hindrikes

är studieombudsman inom Arbetarnas Bildningsförbund, ABF Nordöstra Storstockholm

Sofie Wiklund

är rektor vid Brunnsviks Folkhögskola utanför Ludvika.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons