Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S har en hållbar lösning för framtiden

/
  • Jan Bohman (S) hävdar bland annat i sin replik till DT:s ledarskribent Lars Kriss att Borlänge satsar mest i landet på arbete.

Annons

Svar på Lars Kriss ledare: Borlänge satsar mest på arbete i landet, expanderar inom fler näringsgrenar, cirka 2 900 jobb har skapats de senaste elva åren, försörjningsstödet är det lägsta på många år och kommunen går med överskott.

Lars Kriss skriver den 18/10 en ledare med rubriken ”Därför bör Dalarnas bruksorter rösta bort S i valet år 2018.” Ledaren handlar om bruksorter som gjort sig beroende av en arbetsgivare och utifrån det resonemanget uppmanar Lars Kriss bruksorternas invånare att sluta rösta på socialdemokraterna. Han hänvisar också till en undersökning i Dagens samhälle över kommuner som gjort sig beroende av en arbetsgivare. Två dalakommuner finns med på listan över de 40 mest sårbara kommunerna i landet: Ludvika hamnar på plats 7 och Leksand på plats 36. Då det inte framgår av artikeln är det lätt att tro att flera dalakommuner står inför samma problem.

Lars Kriss artikel har en negativ klang och därför vill jag nyansera bilden. Borlänge är en traditionell bruksort som har utvecklats till en stad som står på flera plan. Det har vi klarat tack vare bruksandan, som till stor del handlar om att klara omställningar och utmaningar. Borlänge har ett brett näringsliv med industri, kommunikation, bygg, transport, handel och turism. Vi arbetar också aktivt med att utveckla de kreativa näringarna, särskilt musiken. Kommunens fem största arbetsgivare är Borlänge kommun, SSAB Tunnplåt, Trafikverket, Stora Enso Kvarnsveden, Landstinget. Borlänge är också en av de IT-konsulttätaste stad per capita enligt branschen själv. Borlänges strategi är att fortsätta arbeta för att skapa förutsättningar för ett differentierat näringsliv.

Det har skapats nästan 2 900 arbetstillfällen de senaste tio åren och den största ökningen har skett inom bygg, handel och vård och omsorg. I Dalarna Science Park arbetar och studerar närmare 8 000 människor. I Teknikdalen finns ett 80-tal företag med tillsammans närmare 500 anställda. Högskolan Dalarna, som ligger bredvid Dalarna Science Park, är naturligtvis också viktig för utvecklingen av vår stad.

Borlänges befolkning ökar dessutom och nu är vi 51 394 invånare. Det innebär att vi behöver bygga fler bostäder och kommer vid 2018 år slut att ha byggt 1 037 bostäder, bland annat för att de som får jobb i vår stad också ska kunna bo här och inte behöva pendla till sitt arbete.

Vi har också UF-företag och ser det viktigt att det utvecklas både företag och att människor kan gå till en anställning. Vi ser till att skapa förutsättningar för arbetslösa på försörjningsstöd att få en väg till jobb, ordnar yrkeshögskoleutbildningar utifrån näringslivets behov.

Ledaren är en form av skrämselpropaganda i syfte att få bort s-styret i Dalarnas kommuner. Det är vi socialdemokrater som har en hållbar lösning för framtiden. Så fortsätt rösta på oss.

Jan Bohman (S)

kommunstyrelsens ordförande

Lars Kriss svarar direkt: Jan Bohman kallar uppmaningen att rösta på andra partier än S för "skrämselpropaganda".

Han är också stolt över att tre av Borlänges fem största arbetsgivare är offentliga och verkar ta ganska lätt på de kommande årens inslussning av nyanlända.

Så jag upprepar: Rösta bort sossarna! Det finns politiska alternativ som är bättre för både jobben och integrationen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons