Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röntgen på vårdcentraler

/

Annons

Moderaternas landstingsråd Claes Jacobsson anser att sakkunniga utredare på landstinget genomfört en undermålig utredning om förutsättningarna att i framtiden ha kvar röntgen på sex av landstingets totalt 32 vårdcentraler.

Fakta är att inget nytt utredningsförslag har presenterats för oss politiker. Den utredning som låg till grund för behandlingen i landstingsfullmäktige i juni och som då återremitterades håller på att kompletteras. Det som nu hänt är att utredarna den 14 november muntligen föredrog kompletteringarna för landstingsstyrelsens arbetsutskott. Efter föredragningen ansåg samtliga närvarande politiker att man fått svar på de frågor man hade.

Claes Jacobsson hade inga frågor alls att ställa utan uttalade att han ämnade genomföra en egen utredning.

Enligt artiklar i massmedierna har lokalpolitiker i Leksand nu dragit igång olika aktiviteter för att protestera mot neddragning av röntgen på Leksands vårdcentral. Det en gåta för mig vilken utredning som lokalpolitikerna i Leksand stöder sig på? Något färdigt utredningsförslag finns alltså inte än.

Kan det vara en utredning som Claes Jacobsson egenhändigt författat som man stöder sig på?

Röntgen på Borlänge sjukhus har också varit upp till diskussion. Detta är inte en röntgenverksamhet som ägs av Borlänge sjukhus utan den tillhör röntgenkliniken på Falu lasarett. Därmed kommer den inte att beröras av utredningen om röntgen på vissa vårdcentraler.

För att en gång för alla få slut på den ryktesspridning som moderaterna i landstinget ägnar sig åt har jag beslutat att i ärendet ge landstingsdirektören i uppdrag att anlita en utomstående och oberoende utredare.

Jag vill slutligen understryka att vi landstingspolitiker i alla våra beslut har att se till att alla medborgare i Dalarna får del av den snabba medicinska och tekniska utveckling som sker i vården. Detta kan ibland kollidera med det lokalpolitiska intresset.

Ingalill Persson (S)

är landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons