Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksintresse blir riskintresse

/

Annons

Rällsjöbo ligger i Falu kommuns norra del. Byn ligger där som en ö på alla sidor omgärdad av Leksands kommun. En gång i världen tillhörde byn sannolikt Åhls kapellag eller Leksands socken.

För att invånarna under kyrkopliktens dagar skulle få närmare till kyrkan överfördes byn till Bjursås socken, som bildades 1607 och där börjar problemen med att utveckla byn i dag.

Rällsjöbo tynade bort redan på 1960-talet då endast ett fåtal äldre jordbrukare bodde kvar på sina gårdar och ingen ville ta vid efter dem. Under årens lopp har byn i stor omfattning omvandlats till fritidsboende.

I dagsläget har glädjande nog en viss återkolonisation ägt rum och byn räknar fem fasta hushåll. Det är viktigt och bra för oss som bara bor där på våra ledigheter. Byn får en chans att överleva!

Landsbygdsromantiken och byråkratin sätter dock käppar i hjulet för Rällsjöbos framtid.

Riksintresset håller på att bli ett riskintresse. (se Falu kommun Översiktig kulturhistorisk planering av Roland Andersson 1975)

De hårda restriktionerna som tillämpas för om- och tillbyggnad av byns gårdar gör att de få nybyggarna (fastboende) tvingas överväga att flytta ifrån byn.

Vem eller vilka ska då kunna hävda byns karaktär med öppet landskap i sluttningarna mot Rällsjön?

Än så länge är byn en pärla men om de fastboende tvingas bort på grund av de i mitt tycke alltför tuffa regler, som nu gäller för kolonisation är scenariot givet: Byn kommer att växa igen och överges.

Däri ligger risken med att hävda riksintresset in absurdum.

Falu kommun och länsstyrelsens bevarandeprogram är inte bra för Rällsjöbo. Det vore till fördel för byns invånare om kommungränsen i det här området kunde ritas om så att Rällsjöbo får tillhöra Leksands kommun. Det övervägs för närvarande från Lantmäteriets sida en del nya gränsdragningar i det aktuella landskapet.

Flera fastigheter och platser väntas bli överförda till Leksands kommun. Passa nu på tillfället att överföra Rällsjöbo till Leksand. Det skulle sannolikt vara bra för byn att tillhöra Leksand som det gjorde en gång i världen.

Då kanske byn kan bli en del i ett långsiktigt, levande landskap.

Ragnar Nåhem

var tidigare informationschef och pressombudsman på Trafiksäkerhetsverket. Han fritidsbor på familjens gård Nåhem i Rällsjöbo.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons