Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RIB17 är ett fackligt haveri som hotar säkerheten

/

Annons

Hanteringen av det nya kollektivavtalet för personalen inom deltidsbrandkåren, det så kallade RIB17, har fått oönskade konsekvenser. För att motverka att deltidsbrandmän säger upp sig till följd av missnöje med avtalet krävs verkningsfulla åtgärder.

RIB17 kan inte beskrivas som något annat än ett fackligt haveri. Det har tecknats ett avtal som gäller, men den fackliga sidan förefaller inte ha stöd hos sina medlemmar för de förändringar som det nya avtalet innebär. Som arbetsgivare är det här väldigt problematiskt, då det i slutändan är våra kommuninvånare som riskerar att drabbas på ett väldigt obehagligt sätt.

Deltidsbrandkåren är oerhört viktig för våra kommuninvånares säkerhet. Det handlar inte bara om bränder och trafikolyckor. Insatsen som deltidsbrandkåren gör genom IVPA – I Väntan På Ambulans – är ofta direkt avgörande för om det är lönt att skicka en ambulans eller ej. Det är människors liv som står på spel.

Att deltidsbrandmän säger upp sig till följd av missnöje med det nya kollektivavtalet är både olyckligt och en direkt fara för allas vår säkerhet. Därför krävs verkningsfulla åtgärder som förhindrar den här utvecklingen och gör att vi i lugn och ro kan hantera den uppkomna situationen.

Jag skulle därför med fördel se att SKL och arbetsgivarorganisationen Pacta kommer överens med de fackliga organisationerna Kommunal, Vision och BRF om att skjuta på införandet av RIB17, som börjar gälla den 1 maj, och att vi i stället rullar vidare ytterligare några månader med RIB16 som är det avtal som gäller i dag.

Att skjuta upp införandet skulle skapa tid och möjlighet att på ett lugnt och sansat sätt diskutera innehållet i och effekterna av RIB17 med våra deltidsbrandmän. Efter en sådan diskussion tycker jag att vi drar slutsatserna kring hur vi ska agera. Det är alltså fel att redan nu med säkerhet slå fast att RIB17 behöver rivas upp eller omförhandlas.

De fackliga organisationerna har ett ansvar för det avtal som de har undertecknat. Även deltidsbrandmännen måste förstå att det inte går att riva upp avtal hursomhelst. Vi måste från arbetsgivarhåll kunna lita på att ingångna avtal håller och respekteras. Annars blir det väldigt svårt att teckna avtal framöver.

På liknande sätt är det med kraven på lokala avtal. Om vi får väldigt många lokala avtal kan det bli väldigt svårt att komma överens om centrala avtal framöver. Det gagnar varken oss som arbetsgivare eller deltidsbrandmännen.

Samtidigt måste vi som politiker och arbetsgivare ta ansvar för den uppkomna situationen. Vi har ett ansvar för våra kommuninvånares säkerhet, och vår personals arbetsvillkor. Vi kan inte bara hänvisa till att tecknade avtal gäller.

Fredrik Jarl (C)

Oppositionsråd i Gagnef och ledamot av direktionen för Räddningsförbundet Dala Mitt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons