Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Talande att Socialdemokraterna inte kan säga vad kommuninvånarna fick ut av Almedalsveckan

Annons

Svar till debattartikeln "Rimligt att dalapolitikerna flyger till Almedalen för 3300 kronor per person – prata om viktigare saker" som publicerades i DT den 3/7:

Det är talande att Liza Lundberg (S) inte kan motivera vad Faluborna får ut av att kommunen skickade 20 personer till Almedalen för att fira alternativ midsommar och prata om sådant som ”det postgeografiska samhället” och ”urbaniseringsmyten” på annat sätt än att fler borde delta i samhällsutvecklingen.

Om hon menade allvar hade Falupolitikerna gjort det på hemmaplan och sluppit försvinna i bruset från mer än 4 300 officiella programpunkter och över 40 000 besökare.

Vi är nog alla överens om att det är rimligt att Falun och Dalarna är representerat under Almedalsveckan. Men vad fick medborgarna egentligen ut av att 120 personer från Dalarna åkte till Visby?

Var det nödvändigt att chartra ett plan för hundratusentals kronor för att 78 personer skulle slippa ta båt eller reguljärflyg? Var de seminarier som anordnades verkligen relevanta och hur bidrog de till att ge befolkningen bättre välfärd?

Det är inte fel att kommuner och myndigheter åker till Almedalsveckan. Men det är rimligt att ställa krav på transparens och att politiker och tjänstemän utvärderar sitt deltagande och kan motivera vad de skattebetalare som får stå för notan får ut av satsningen. 

Årets Almedalsvecka blev den dyraste hittills. Ingen vet exakt hur mycket politikerveckan kostar skattebetalarna, men en rapport från Skattebetalarnas förening visar att notan landade på minst 100 miljoner.

Politiker och tjänstemän från Dalarna visade under årets Almedalsvecka en häpnadsväckande nonchalans med skattebetalarnas pengar. Stora delar av satsningen ”Almedalarna” hade tveklöst gjort större nytta i välfärdens kärna – eller varför inte i medborgarnas egna plånböcker.

Johan Gustafsson, chef för Slöseriombudsmannen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons