Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Svensk sjukvård är på väg ner i avgrunden och vi som arbetar i vården går under

Annons

Svar till debattartikeln REPLIK: Barke: Jag är medveten om att personalen sliter i vården – men svensk sjukvård är världsledande publicerad i DT den 2/8.

Man kan möjligen sträcka sig till att säga att vården fungerar hjälpligt från dag till dag. Men det beror endast på att vi som arbetar i vården ser till att få in personal, att vi arbetar dubbelpass, att vi avstår vår semester och jobbar på våra raster. Och på att de flesta av oss är kvinnor och därmed födda med en empati vi inte kan bortse från.

Vi jobbar fast vi har ont överallt, trots att fötter och ryggen värker. Man gråter när man kommer hem till familjen och har dessutom en usel lön som bidrar till att man tar på sig extrapass hela tiden. Ja, listan på hur dåliga våra arbetsvillkor är kan göras lång.

Och Barke, vi har ingen vård i Sverige. Patienter skickas hem på grund av platsbrist, som beror på personalbristen. Våra åldringar är på förvaring och de får bara hjälp med det mest akuta. Det vill säga mat och dryck. De får lägga sig när vi hinner, inte när de vill. Vi hinner inte prata med dem och inte ta ut dem på en promenad i solen.

Nej Barke, vården fungerar inte på något sätt i Sverige. Det är för låga löner och för många chefer som inte arbetat inom vården och därför inte kan något om hur verksamheten fungerar. Det första du bör göra är att fasa ut tjänstemän. Innan någon blir chef bör de jobba minst ett år på golvet, med våra löner och våra arbetsförhållanden. Även ni politiker borde komma hit och testa på vårt jobb, så ni ser att förändring är nödvändig.

Sluta säga att Sverige har bra vård! Den är faktiskt usel. Stoppa inte huvudet i sanden utan kom till oss, se hur vi har det och gör ert jobb. Ni kan ju också testa att jobba på semestern med våra låga löner.

Jag kan inte, i några avseenden, skryta om att jag gör ett bra jobb. Jag har ingen möjlighet att ta mig tid för patienterna eller att reflektera. Vi gör bara det mest akuta.

Svensk sjukvård är på väg ner i avgrunden och så har det varit länge nu. Så skyll inte på något eller någon annan, gör något!

Mona Karelius Ferm, vårdbiträde

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons