Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Polisen Dalarna om NMR: Att försvara demokratin är precis vad vi gör – men vi utreder inte hopplösa fall

Annons

Svar till debattartikeln "Vi som står upp mot nazisterna får inte tillräcklig hjälp av dalapolisen – frågan är bara NÄR första dödsfallet sker" som publicerades i DT den 25/5:

I Sverige är vi stolta över den ordning som säkerställs genom våra grundlagar. Många andra länder i världen önskar sig samma förutsättningar.

Jag kan konstatera att förståelsen för och betydelsen av våra grundlagar - i synnerhet regeringsformen - inte nått fram till Rolf Johansson. Demokratiska grundläggande principer som objektivitet, legalitet, likhet inför lag och fri åsiktsbildning vägs inte in.

Att som polis få verka i miljöer som säkerställer grundläggande demokratiska principer är det finaste uppdraget en polisman kan ha. Polisen ska möjliggöra alla att fritt få framföra sina åsikter så länge de därigenom inte bryter mot lag. 

Oavsett vad man tycker om NMR som organisation så är den – enligt nuvarande rättstolkning - inte brottslig. Därmed har polisen ingen rätt att agera mot dem som organisation, men självklart agerar vi mot enskilda individer i organisationen om de begår brott.

Debatt är bra. Det är bra för samhällsklimatet. Det skapar förståelse och kunskap  – under förutsättning att den hålls på en saklig, professionell och relevant nivå. Dessvärre uppnås inte detta i Rolf Johanssons debattartikel i de delar som handlar om polisens arbetssätt.  

Avslutningsvis uppmanas polisen i debattartikeln att försvara demokratin. Det, Rolf Johansson, är precis vad vi gör.

Lars Lindahl, polisområdeschef, Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons