Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: När landstinget språk- eller specialistutbildar tandläkare så kräver vi redan att man stannar i några år

Annons

Svar till insändaren "Tandläkarna lämnar Dalarna efter utbildningen – inför krav på arbete i regionen i fem år" som publicerades i DT den 21/6:

Det stämmer att det saknas tandläkare i Dalarna, och tandläkarbristen är ett problem som vi delar med många regioner och landsting i Sverige. Den senaste tiden har också tandvårdschef Karin Gunnars Hellgren tillsammans med övriga tandvårdschefer i Sverige i en debattartikel signalerat att det behövs fler utbildningsplatser och fler utbildningsorter för att kunna ha en jämlik och tillgänglig tandvård.

Vad har landstingsledningen då gjort för att trygga tillgången på tandläkare i länet? För två år sedan fastställdes en verksamhetsplan med fokus på rekrytering och medarbetare. Verksamhetsplanen innehöll ett antal punkter för att långsiktigt säkra tillgången på tandläkare i länet, och en viktig punkt var en genomgripande lönesatsning på tandläkarna. Det har bidragit till att vi numera har en konkurrensmässig lönenivå som står sig mycket bra mot övriga delar av riket (Stockholm inräknat).

Det är utbildningsdepartementet som har ansvaret för att det utbildas tillräckligt många tandläkare i Sverige. I de fall då Folktandvården Dalarna står för språkutbildning av tandläkare eller specialistutbildar tandläkare ställs ekonomiska motkrav på att stanna i ett visst antal år. Och många av våra utländska tandläkare som vi tidigare rekryterat väljer att stanna kvar inom Folktandvården Dalarna och gör ett fantastiskt arbete.

Till sommaren kommer ytterligare åtta färdigutbildade tandläkare in i verksamheten. Det har också påbörjats rekryteringsresor både nationellt och internationellt för att kunna täcka upp de vakanser som finns. Prognosen är att vakansläget succesivt kommer att förbättras under 2018. Men långsiktigt behövs fler utbildningsplatser i hela landet för att täcka upp för det ökade vårdbehovet och pensionsavgångar.

Anna Rinstad, kvalitets- och utvecklingschef, Folktandvården Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons