Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Moderaterna: Vi behöver inte ha 300 vargar i Sverige – sänk nivån till 200

Annons

Svar till debattartikeln "Socialdemokraterna: Självklart ska svenska jägare ha förtur till att jaga i Sverige – alliansens beslut fick oacceptabla följder" som publicerades i DT den 31/8:

I en debattartikel slår sig socialdemokraterna för bröstet och hänvisar till diverse utredningar och extra bidrag för att skydda tamdjur och öka andelen mat från vilt.

Där har vi ingen avvikande uppfattning. Vi möts dock allt oftare av att rovviltsstaketen inte fungerar. Vi kan ge S rätt i den del som berör fjälljakten, ett beslut vi själva har kritiserat. Vi är helt överens om att det behövdes ett nytt beslut.

Men de flesta jägare i Dalarnas berörs av vargens återkomst och inte av fjälljakten. På flera håll i Dalarna har vargens närvaro nästan omöjliggjort löshundsjakt. Vi har till och med sett hur en del inbitna småviltsjägare tagit sitt pick och pack och flyttat norrut där förekomsten av varg är noll.

Här har regeringen gått i fel riktning. I riksdagens beslut från 2013 angavs det att gynnsam bevarandestatus skulle ligga i intervallet 170 – 270 vargar.

Det angavs också i beslutet att vargen skulle finnas i hela Sverige, utom på Gotland och i den alpina regionen. Här har regeringen med S och MP bortsett från riksdagens beslut och möjliggjort för Naturvårdsverket att sätta gränsen vid 300 vargar.

Det slår hårt mot Dalarna eftersom det är få län som har en vargstam och medför att det måste bli fler föryngringar och revir i Dalarna för att den nationella nivån ska kunna uppfyllas.

I praktiken betyder det att de få län som skulle dela på 27 föryngringar nu ska dela på 30 och att det med största säkerhet blir ytterligare ett revir i Dalarna. 

Vi moderater i Dalarna kräver nu att vargens antal sätts till 200. Då det endast är en mindre del av Sverige som hyser varg måste också antalet vargar begränsas inom det intervall som riksdagen slagit fast.

Viktigt att notera är att gynnsam bevarandestatus inte ska förväxlas med minsta livskraftiga population. Vad behövs det för antal för att vargen inte ska dö ut de närmaste hundra åren? Den siffran som en utredning visade var 50, men fastställdes av Naturvårdsverket till 100 vargar.

Det innebär att Moderaterna i Dalarna nu kommer driva på regering och riksdag för att sänka siffran från 300 till 200 vargar. Den numerären ryms inom det spann som riksdagen angav.

Nästa års licensjakt på varg är inställd. Det finns olika orsaker till det, men det går inte att bortse från risken att det sker en olaglig förvaltning.

Därför är det av största vikt att få en förvaltning av vargstammen som är accepterad av de som bor och vistas där vargen finns. Vårt förslag är ett rejält steg i rätt riktning.Carl-Oskar Bohlin, förbundsordförande Moderaterna i Dalarna

 

Ulf Berg, oppositionsråd i Landstinget och tidigare landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons