Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Jo, att jaga med båge är bra – om bara jägaren håller måttet

Annons

Svar till debattartikeln "Nej, att jägare upplever bågjakt som "häftigt" betyder inte att det borde tillåtas" som publicerades i DT den 9/11:

Naturligtvis skall tveksamma personer ta avstånd från sådant som de ej besitter kunskap om eller tycker är fel. Det borde vara kutym inom alla områden (vi har ju demokrati). Men alla kan inte ha samma åsikt, ålder, erfarenhet eller intresse. Man skall heller inte basera sina åsikter på hörsägen eller uttalanden från personer som inte representerar någon profession inom ämnet.

Att eventuellt tillåta pilbågsjakt i Sverige är en fråga som har bollats mellan nationella och internationella instanser sedan början av 90-talet. Ärendet har utretts på ett mycket seriöst sätt utav alla nationella samt internationella organisationer under många år. De aktuella aktörerna, myndigheterna och organisationerna har lagt cirka 30 år på denna utredning.

Jag är helt övertygad om att dessa aktörer har utrett frågan klart, tillsammans med de personer, organisationer, länder med mera som har kunskap om detta ärende.

Att jaga med pil och båge tillåts i många länder, men inte i Sverige. Hur farlig jakten blir beror inte så mycket på vilket vapen man sätter i handen på en person som på vem som hanterar vapnet.

Jag har statens förtroende att inneha vapen i olika klasser, har erfarenhet att jaga vilt i många olika länder, både med studsare, hagelvapen, handeldvapen och pilbåge. Skillnaden är inte så stor.

Med kunskap om vapnet och med rätt utbildning, så är det inte vapnet det handlar om, utan hanteraren. Om det sedan finns olämpliga personer som får innehar vapen eller till exempel körkort, så är det statens ansvar att ta ifrån personen detta tillstånd.

Jaktformen med pilbåge är väldigt effektiv, väl beprövad och mer utvecklad än den med krutvapen. Men den kräver träning och utbildning, liksom jakt med andra jaktvapen.

Men med detta sagt så ska man inte tro att det är lagligt att ta med en pilbåge eller ett annat vapen ut i skogen och jaga statens vilt, om man inte har tillstånd eller jakträtt.

Bengt Eriksson, jägare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons