Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Det är pälsindustrin som ljuger – och anledningen handlar bara om pengar

Annons

Svar till debattartikeln "Nej, Sverige borde inte förbjuda minkfarmar - stöd till djurrättsorganisationer dödar landsbygden" som publicerades i DT den 5/2:

Johan Dalén har betalt av pälsindustrin för att försvara den med alla medel. I sitt svar på min debattartikel om att pälsfarmer borde förbjudas skriver han att vi i Djurrättsalliansen vill ha ett samhälle helt utan djuruppfödning.

Han säger det för att försöka misskreditera oss, men det fungerar inte. Vi erkänner och det är knappast någon hemlighet att vi kämpar för en värld där alla djur behandlas med empati och respekt.

Enligt oss innebär det en värld där vi människor inte utnyttjar andra djur för våra egna intressens skull, för det är inte moraliskt försvarbart. Vi vill inte att djur ska plågas och dödas i onödan och alla djur borde få finnas till för sin egen skull.

När det gäller frågan om pälsindustrin har vi har gott sällskap av 80 procent av svenskarna som också vill förbjuda pälsdjursuppfödning.

Johan Dalén kommer som vanligt med smutskastning och påståenden om att vi ljuger, samtidigt som han själv för fram uppenbara lögner och förvridna sanningar.

Skulle det imponera på någon att 90 procent av besökarna på era minkfarmer är positiva till verksamheten – det är ju därför de har kommit dit?

“Minkar har inte mer simhud mellan tårna än hundar”, skriver Johan Dalén, vilket är ren lögn. Försök hitta en enda biolog som förnekar att minkar är semiakvatiska djur. Och försök hitta en etolog som säger att domesticering förändrar en djurart så att dess naturliga beteenden försvinner.

Det gäller inte hundar eller får, som varit domesticerade i tusentals år. De har kvar samma beteenden och behov som sina förfäder. Och det gäller definitivt inte minkar som bara har hållits i fångenskap i hundra år.

Att beskriva minkfarmning som naturligt är ett hån. Det finns ingenting naturligt med att hålla djur i minimala burar, allra minst ett rovdjur som minken med starka jaktinstinkter.

Minkarna serveras en gröt på burtaket som de får slicka i sig, en klen kompensation för att jaga möss och fånga fiskar. I det fria lever minkar ensamma på stora ytor, på farmerna hålls de instängda tillsammans i de små nätburarna. De får aldrig känna något annat än galler under tassarna.

Det Johan Dalén kallar “naturlig parning” går till så att en minkhona kastas in i en främmande hanes bur och hålls där tills parning skett. Svenska minkar utför fortfarande stereotypier.

Det visar till och med branschens egna etologinspektioner, som de själva betalar för. Detta trots att branschen gjort vad de kan för att avla på djur som hanterar sin stress med apati istället för aktivitet. 

Du borde ta dig en titt i spegeln, Johan Dalén. Du försvarar en barbarisk och kallhamrad industriell djurproduktion som obönhörligen är på väg att försvinna.

Stå upp för att det enbart handlar om pengar. Minkfarmer innebär djurplågeri och borde därför förbjudas.

 

Daniel Rolke, Djurrättsalliansen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons