Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Det är när företagare får bästa möjliga förutsättningar som vi kan utveckla vår välfärd

Annons

Svar till debattartikeln "Fler jobbar och statsfinanserna har vänts till överskott – vad är Svenskt Näringsliv så upprörda över?" som publicerades i DT den 1/7 :

Maria Strömkvist och Patrik Engström, riksdagsledamöter och kandidater för Socialdemokraterna i Dalarna, påstår i en replik att Svenskt Näringsliv ”tar i så vi spricker” när vi berättar att företagen i Sverige och Dalarna är besvikna på regeringens politik.

Det stämmer att vi är engagerade med full kraft för ett bättre företagsklimat. Och när tonläget mot företagare försämras blir detta extra viktigt.

Svenskt Näringslivs roll som arbetsgivarorganisation är att företräda Sveriges företag. Vi har med våra 60 000 medlemsföretag ett viktigt uppdrag också att konkretisera och fördjupa analysen av vilka konsekvenser olika politiska förslag får för jobbskapande, tillväxt och resurser till välfärden.

I Svenskt Näringslivs rapport Jobbskaparnas bokslut - En inventering av regeringens initiativ 2014–2018 granskas och utvärderas de initiativ som regeringen tagit inom politikområden som är centrala för näringslivet.

Vissa saker tycker vi att regeringen gjort bra. Att bygga ut yrkesvux och yrkeshögskolan är två exempel som Strömkvist och Engström också nämner.

Det är även bra att regeringen drivit på för nya frihandelsavtal. Exportstrategin är bra, men frågetecken råder fortfarande kring implementering, uppföljning och utvärdering. Sammanlagt har 39 av de 92 utvärderade initiativen varit bra.

Men merparten av regeringens initiativ är dessvärre negativa för näringslivet. Några av de mest skadliga förslagen har regeringen dragit tillbaka efter att ha lyssnat till företagen, till exempel vad gäller entreprenörsskatten och sjukskatten. Men det faktum att regeringen initialt drivit förslagen så hårt har skadat förtroendet i företagsleden.

Minskad regelbörda står högst upp på dalaföretagens önskelista, men i stället har regelkrånglet har ökat. Förändringarna kring personalliggare, höjd arbetsgivaravgift för unga, försämringar av ROT och RUT är några exempel.

Vägslitageskatten, flygskatten, drivmedelsbeskattningen och höjd marginalskatt är några exempel inom skatteområdet. Regeringen har lagt en forskningsproposition utan konkreta förslag och halverat gymnasiearbetets omfattning.

Man vill ta bort möjligheten till allmän visstid och höja LAS-åldern. Sammanlagt är 53 av de 92 förslagen skadliga för näringslivet.  

Min önskan vore att de som söker väljarnas förtroende i riksdagen skulle lyssna på jobbskaparna. Ambitionen måste vara att underlätta för företag att skapa jobb och välstånd i vårt land. Det är det som är grunden för såväl resurser till skola och sjukvård.

Det är när företag och företagsamma människor får bästa möjliga förutsättning att verka och växa som vi kan utveckla vår välfärd.

Teresa Bergkvist, Svenskt Näringsliv Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons