Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Centerpartiet: Regeringens 25 miljoner till landsbygdsbiograferna har ingen effekt

Annons

Svar till debattartikeln "Biomomsen höjs för att stärka svensk film – och 25 miljoner satsas på biografer utanför storstäderna" som publicerades i DT den 19/2:

Niclas Malmberg från Miljöpartiet svarar den 19 februari på vår debattartikel om den förödande höjningen av biografmomsen.

Regeringens kulturpolitik riskerar att klyva Sverige genom att förutsättningarna för ett bra liv försämras på mindre orter och landsbygden. Det kan Centerpartiet aldrig acceptera. Därför har vi kämpat emot höjningen av moms på biobiljetter, som hotar biograferna och den tillgängliga kultur som dessa erbjuder.

Regeringens 25 miljoner – utsmetade över fyra år – till bland annat investeringsstöd för biografer på mindre orter har ingen effekt. De är helt felriktade. De används dessutom inte enbart till de så kallade gröna biograferna, som Malmberg påstår. Och i relation till de kostnader som momshöjningen innebär för biograferna är det småpengar.

Centerpartiet vill i stället använda de pengarna direkt till biograferna på landsbygden via kultursamverkansmodellen. För det är i kommunerna man ser effekterna av regeringens politik och förstår hur den kan lindras. Inte hos Svenska Filminstitutet på Gärdet i Stockholm.

Tillgång till ett brett kulturliv i hela landet är mycket viktigt för oss i Centerpartiet. Det är också i kommunerna och regionerna man vet hur man bäst utvecklar det nära kulturlivet. Både kulturskolan och biblioteken, som Malmberg nämner i sin artikel, är kommunala verksamheter. De ska vi utveckla. Men inte genom statliga diktat i form av de villkorade statliga bidrag som Miljöpartiet förespråkar.

Kulturskolan är en viktig verksamhet som vi anser ska finnas i alla kommuner. Men hur verksamheten läggs upp måste däremot avgöras utifrån de lokala förutsättningarna. I Gagnef har vi under Centerpartiets ledning byggt upp en välfungerande och framgångsrik kulturskola, och det utan Miljöpartiets statliga pekpinnar.

Till skillnad från Malmberg och Miljöpartiet vill vi inte ha en statlig politik som riskerar att slå ut bra föreningsverksamheter lokalt eller som inte är anpassad efter förutsättningarna även på mindre order.

För att kulturen ska bli mer tillgänglig för alla behöver den finnas nära. Därför satsar Centerpartiet också särskilt på samlingslokaler i hela landet, som bygdegårdar och folket hus. Miljöpartiet har däremot bara en prioritering när det gäller samlingslokaler och det är storstädernas utanförskapsområden. Centerpartiets satsning på samlingslokaler gäller både mindre orter och utanförskapsområdena.

Vi lägger också mer fria resurser till folkbildningen, som ju står för mycket kultur i hela landet. Det gör det möjligt för fler att ta del av och delta i olika typer av kulturevenemang. Regeringen vill även här i stället styra medlen centralt.

Centerpartiet vill, i stället för statlig styrning, stärka välfärden och stoppa klyvningen av vårt land genom en kraftig ökning av de generella medlen till kommuner och landsting/regioner, så att man runt om i landet får möjlighet att klara utmaningarna. Där ryms också kulturverksamhet.

Peter Helander (C), riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Fredrik Jarl (C), oppositionsråd i Gagnefs kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons