Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Beredningarna är mer än fem möten per år – ger låga trösklar och lokal förankring

Annons

Svar till debattartikeln "Lägger vi ned sjukvårdsberedningarna kan vi bekosta bassängverksamhet och Rättviksambulansen" som publicerades i DT den 7/12:

Moderaternas toppolitiker i landstinget påstår att de lokala hälso- och sjukvårdsberedningarna handlar om att genomföra tre till fem möten per år. Det är en lögn. Det är vi som på olika sätt upprätthåller och utvecklar samverkan med patienter, kommunala verksamheter och befolkning.

Hälso- och sjukvårdsberedningarna tar till vara behovet av invånarnas inflytande på lokal nivå. Vi följer utvecklingen av hälso- och sjukvården inom våra olika områden och ser till att ny kunskap sprids till fler människor. Vi uppmärksammar särskilt de stora folkhälsofrågorna.

Vi som är med i de lokala beredningarna gör mycket mer än att gå på fem möten per år. Vi träffar de lokala pensionärsråden och funktionshinderråden regelbundet för att samla in synpunkter och hitta lösningar. Vi jobbar aktivt för bildande av nya familjecentraler, där varje barn och familj står i centrum.

Vi bidrar till att samverkan mellan kommunerna och landstinget fungerar allt bättre, för varje patients bästa. Vi träffar det lokala föreningslivet för mer samverkan och utbyte. Vi ser till att det finns en demokratisk förankring lokalt för landstingspolitiken. Genom patientråd vid vårdcentralerna kan alla patienter komma till tals och vara med och förbättra sin egen vårdcentral.

Vi genomför tematräffar där alla vi vanliga människor kan få lära oss mer om olika sjukdomar och hur vi kan förebygga dem tillsammans. Bildning ska inte vara några få förunnat utan vi tycker det är viktigt att också vanliga människorna kan få ta del av den stora kunskap som finns hos landstingets medarbetare.

Vi har haft tematräffar om stora, viktiga frågor som berör vanligt folk – till exempel demens, cancer, KOL, astma, hjärtsjukvård och allergier. Bara i Falun har 47 olika tematräffar genomförts och det kommer allt mellan 70-240 besökare till varje träff.

Så när moderaterna föreslår att vi ska lägga ner vår verksamhet handlar det om att sluta med den lokala förankringen för landstinget. De vill ha mer toppstyrning. Men vi är stolta över att kunna bidra till lägre trösklar in för fler att påverka landstinget.  

Kjell Persson (S) ordförande hälso- och sjukvårdsberedning Falun

Bigitta Sohlberg (S) ordförande hälso- och sjukvårdsberedning Norra

Ivan Eriksson (S) ordförande hälso- och sjukvårdsberedning Västerbergslagen

Liv Lunde Andersson (S) ordförande hälso- och sjukvårdsberedning Västerdalarna/Nedansiljan

Per-Inge Nyberg (S) ordförande hälso- och sjukvårdsberedning Södra

Kristina Svensson (S) ordförande hälso- och sjukvårdsberedning Borlänge

Camilla Andersson (S) ledamot hälso- och sjukvårdsberedning Borlänge

Sören Aspgren (S) ledamot hälso- och sjukvårdsberedning Södra

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons