Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Barke: Jag är medveten om att personalen sliter i vården – men svensk sjukvård är världsledande

Annons

Svar till insändaren Sjuksköterska: Barke (S) tycker vården fungerar bra – trots stopp för operationer och vidriga arbetsvillkor publicerad i DT den 27/7.

Vården i Sverige är världsledande, både när det gäller kvalitet och tillgänglighet. Alla får hjälp när man har behov, oavsett plånbok. Det akuta behovet åtgärdas direkt, det mindre akuta planeras och utförs senare. Vi betalar gemensamt via ett solidariskt skattesystem. Det är en viktig utgångspunkt vid all form av politisk diskussion kopplat till dessa frågor.

Med detta sagt är det mycket som ska bli bättre. Inte minst kan vi se att personalen har alldeles för tunga bördor och för få kollegor. För oss socialdemokrater är just personalfrågorna bland de absolut viktigaste att hela tiden förbättra, vi har det högst upp på vår dagordning.

Under sommarmånaderna är det, liksom i hela landet, särskilt ansträngt vilket jag som ytterst ansvarig är väl medveten om. Varje dag får jag rapporter om hur läget ser ut. Det är tufft. Landstingets personal förtjänar all vår tacksamhet och beundran som varje dag sliter för att människor i Dalarna ska få den vård man behöver.

Det är olyckligt att det skapats en bild av att jag blundar för detta. Det är inte sant. När vi kommunicerar i media behöver vi kunna visa på hur ansträngt läget är, samtidigt som det är viktigt att lyfta att alla verksamheter trots semesterperioder och stängda vårdplatser kämpar på och gör ett bra jobb.

Det är syftet med att berätta om att vården faktiskt fungerar. Jag förstår att det skapar frustration när en ledande politiker verkar tycka att allt fungerar bra när det inte känns så för er som arbetar i verksamheterna.

Med detta svar vill jag förmedla två saker. För det första – vi är mycket väl medvetna om det slit som landstingets personal bidrar med varje dag till vården i Dalarna. Vi kommer fortsätta att satsa på vår fast anställda personal, vår viktigaste resurs. För det andra – människor i Dalarna ska veta att de får vården de behöver, trots de begränsade resurser vi har under sommarmånaderna.

Gunnar Barke (S) landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons