Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prioritera gång- och cykelvägar!

/

Annons

Nu är vintern här och trots löften från kommunpolitikerna är risken stor att vi på många håll får se en repris på de senaste årens misslyckanden med att bekämpa snö och halka. Vi vill nu uppmana kommunerna i Dalarnas län att lära av misstagen och prioritera gång- och cykelbanor i vinterns snöröjningsarbete.

I medierapporteringen om snö och halka står oftast bilisternas situation i blickfånget. Det finns dock stora grupper som sällan uppmärksammas när det handlar om problem med snöröjning och halkbekämpning. Det är alla de som använder gång- och cykelvägar.

Drygt en miljon människor i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. För denna grupp betyder snön och halkan ofta begränsad framkomlighet och risk för isolering i hemmet. Att komma iväg till fritidsaktiviteter eller göra sina dagliga inköp blir en stor utmaning. Att ge sig ut på oskottade och dåligt röjda gator och torg vintertid kan även sätta personer med funktionsnedsättning i mycket svåra situationer. Hindren de möter kan medföra att livsviktiga ärenden som att gå till läkare eller köpa livsmedel inte blir av eller blir direkt farliga att utföra.

En annan stor grupp som drabbas av bristande vinterunderhåll är cyklisterna. Intresset för att använda cykeln som transportmedel har ökat och nästan tio procent av svenskarnas huvudresor sker med cykel. Att skapa förutsättningar för fler att använda cykeln är bra för miljön, hälsan och dessutom minskar det trängseln på våra vägar.

Många är de som kräver mer resurser till vinterunderhåll av våra vägar. Vi vill dock uppmana kommunpolitikerna i länet att lyfta blicken och skifta fokus från bilvägar och istället lägga krutet på att prioritera snöröjning och halkbekämpning av gång- och cykelvägar. På detta sätt kan fler låta bilen stå istället för att köra korta sträckor, och kommunen ökar framkomligheten för alla som använder rullstol, cyklar eller går.

Att satsa på röjning och halkbekämpning av gång- och cykelbanor i Dalarnas läns kommuner handlar inte om att särskilt gynna enskilda trafikslag eller grupper. Istället är det en viktig insats för miljön, för människors hälsa och något som ger alla människor möjligheten till ett bra liv.

Carl- Johan Svanfeldt

Cykelfrämjandet i Mora

Kristian Jäderberg

informatör i Dalarna på omsorgsföretaget Humana

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons