Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kommer längre från medborgarna

Annons

Socialdemokraternas Anders Ygeman, ansvarig för svensk polis har inte lyckats med att verkställa riksdagens beslut om ny polisorganisation. Regeringen försöker nu ge en bild av att kommunerna ska få fler poliser. Liberalerna har återkommande i riksdagen påtalat bristerna i den nya polisorganisationen. Vi kräver i vår budget 2 500 fler poliser fram till 2020, det är 1 000 fler poliser än regeringen. Till detta avsätter vi resurser för att anställa 1 100 fler civila utredare i polisen utöver det regeringen aviserar. Vi vill även återinsätta beredskapspolisen med 5 000 personer, vilket Ygeman är emot.

Regeringen far med osanning när den påstår sig öka antalet poliser i våra utsatta områden, så kommer inte att ske. Medan vi avsätter 795 miljoner kronor 2017 till polisen, lägger regeringen 75 miljoner. Vi har under det senaste året besökt landets mest utsatta områden, (däribland Tjärna ängar i Borlänge), särskilt utsatta områden samt Hedemora och konstaterar att lag och ordning måste gälla i hela landet. Därför måste Polisen kunna säkerställa att verksamheten fungerar oavsett om man är med på listan över mest utsatta eller inte. Med den socialdemokratiska regeringens budget ser vi nu att besparingar aviseras, att antalet poliser bl a i yttre tjänst blivit färre och att poliser fortsatt väljer att lämna yrket.

I Dalarna är västra Borlänge, Tjärna ängar, alltså utpekat av polisen som ett område som kräver extra insatser. I Dalarnas tidningar den 9 respektive 10 februari säger polisområdeschefen Mats Lagerblad själv att han vill se fler poliser i yttre tjänst i Dalarna samt att mer resurser bör läggas på polisarbetet i Tjärna ängar för att kunna stävja brottslighet även kvälls- och nattetid. Borlänge har dock som enda kommun i Dalarna två områdespoliser, men dessa patrullerar i huvudsak dagtid och det som garanteras enligt medborgarlöftet är närvaro i området på tisdagar dagtid. Detta räcker inte. Polisområdeschefen anger bristen på personalresurser och behovet av prioriteringar som anledningar till den begränsade polisiära närvaron, trots att polisens egna utvärderingar visar att minst tvåskift skulle vara lämpligt i västra Borlänge. Vi konstaterar också att övriga dalakommuners områdespoliser inte har de förutsättningar som behövs för att på ett bra sätt kunna arbeta förebyggande och stävja brott.

Utöver detta har vi noterat att de 14 särskilt utsatta områdena, främst i Göteborg och Stockholm, har fått förstärkning, men i huvudsak sker detta genom omflyttning av poliser. Med vår budgetsatsning skulle vi få ett tillskott av nya poliser men också nya civila utredare utöver vad regeringen aviserat. Dessutom måste mer göras för att locka tillbaka samt behålla de poliser som finns. Därför gör Liberalerna en särskild lönesatsning 2017 med 50 miljoner kronor för att höja lönerna för poliser i yttre tjänst.

Vi vidhåller att rikspolischefen Dan Eliasson måste bytas ut men inrikesministern verkar inte inse hur allvarligt läget är inom svensk polis. Detta bekräftas i regeringens knappa budget för Polisen 2017. Regeringen är inte trovärdig i hanteringen av trygghetsfrågorna, trots att flera kommuner i Dalarna och Sverige ropar efter fler synliga poliser. Med inrikesministern och Socialdemokraterna har det i stället blivit färre poliser i yttre tjänst och de har kommit längre ifrån medborgarna, tvärtemot det beslut som fattats i riksdagen.

Monica Lundin (L)

Ledamot i Regionpolisråd Bergslagen, gruppledare Borlänge

Roger Haddad (L)

Riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons