Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OPPOSITIONSRÅDET (M): Borlänge har bättre förutsättningar än Falun att bedriva högskola

/
  • Agneta Nyvall (M) oppositionsråd i Borlänge kommun.

Högskolan sviker löftet till Borlänges skattebetalare, menar Agneta Nyvall (M).

Annons

Jag har med stigande huvudvärk, dålig magkänsla samt förundran tagit del av Högskolan Dalarnas utredning och slutrapport av en eventuell flytt till Falun. I två-polsstäderna Falun och Borlänge krävs en balans för att samarbetet ska fungera friktionsfritt. En högskoleflytt stör balansen, utredningen pekar på allvarligt negativa konsekvenser för Borlänge.

Utredningsarbetet klart: "En samlokalisering ökar högskolans attraktivitet"

HÖGSKOLELOKALISERING: Fördelar med att låta högskolan vara kvari Borlänge och Falun

RUNNBERG: Borlänge skulle aldrig förlåta Falun om högskolan flyttar allt till Falun

Utredningen är tydligt styrd i den riktning som rektorn vill. Intervjuunderlaget är snävt, 17 personer utvalda av högskolans ledning. Personal som motsätter sig en flytt har inte kommit till tals, men det framgår av utredningen att Faluns personal är neutrala och att Borlänges personal till stor del motsätter sig en flytt. En personalenkät som jag tagit del av visar att en stor del högskolans personal saknar förtroende för ledarskapet. Men den enkäten är inte med i utredningen.

Vidare påvisas inga mätbara ekonomiska fördelar. Beräkningsunderlaget är undermåligt och inte tillräckligt omfattande för att visa konsekvenser av en flytt. Bygga nytt, fint och DYRT! Nya byggnader har en högre hyra per kvadratmeter. Även om högskolan får hyra till självkostnadspris blir hyran dyrare.

En skrämmande brist i utredningen är att samhällsekonomiska konsekvenser negligeras. Ett exempel är Svarta lådan, Borlänge skattebetalares genom tidernas största investering, 340 miljoner kronor, byggd för att tillgodose högskolans laborationsbehov för ingenjörskurserna. Att lämna labbet är en samhällsekonomisk katastrof, ett slöseri av skattemedel utan dess like i en liten kommun. Labbet byggdes med löfte om långsiktighet. Nu vill högskolans ledning svika det löftet till Borlänges skattebetalare. Pacta sunt servanda!

HÖGSKOLEDEBATTEN: Westholms drapa saknar intellektuell hederlighet

Erik Westholm: "Släpp Högskolan Dalarna fri!"

Kommer ingenjörsutbildningarna att vara kvar efter en flytt? Jag tvivlar starkt på det.

Utredningen som helhet påvisar inte entydigt på fördelar med en flytt, varken för studenter, undervisningskvalitét eller forskning.

Citat från utredningen "samlokalisering ökar högskolans attraktivitet". Det enda väsentliga som ökar en skolas attraktivitet är att skolan har en kvalitativ utbildning som ger rätt kompetens för den tänkta karriären, det vill säga lärare/professorer som stimuleras av ledningen att ligga i framkant och som kan möta studenterna med intressanta och relevanta föreläsningar.

Borlänge som kommunikationsnav, innovationsstad, företags- och nöjescentrum har betydligt fler fördelar än Falun i en samlokalisering av Högskolan Dalarna.

Bisarrt eller konstruktivt - delade meningar om högskoledebatt

Flytta Högskolan Dalarna till Borlänge

Avslutningsvis vill jag säga att Borlänge kommun alltid kommer att ha en högskola! Helst med Högskolan Dalarna som huvudman, om de inte är intresserade av fortsatt samverkan kommer vi att söka andra vägar, kanske som oberoende stiftelse, kanske med en annan huvudman.

I Borlänge söker vi lösningar och är framtidsorienterade!

Agneta Nyvall (M)

Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons