Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårslöfte för 2017: Bli klimatsmart

/
  • Handlar motståndet mot nya lagar och regler gällande miljön helt enkelt om vår bekvämlighet? frågar sig debattören.

Annons

Vi står inför ett historiskt vägval. Klimathotet blir allt större och verkligare för var dag som går, något som lyckligtvis allt fler blir medvetna om. Jag är 16 år gammal och uppriktigt sagt riktigt rädd för vilken framtid som kommer ges till oss. Jag vet att jag inte är den enda 16-åringen.

Vi lever i en sned värld. Ena halvan får allt medan andra får inget och ett absolut toppskikt får orimligt mycket. Med länder som utvecklas snabbt och därmed ett ökande krav på bättre levnadsstandard växer skiktet som får allt. Hur länge kan vi mjölka ur jorden på detta vis?

Den åttonde augusti förra året inträffade Earth Overshoot Day. Dagen då jordens befolkning hade konsumerat det vår jord klarar att producera på ett år. År 2016 levde vi i nästan 5 månader på kredit. Precis som året innan, och året innan det.

Ändå skapar idéer om nya lagar eller skatter rörande miljö stora debatter. Motargumenten som förs fram handlar om hur de skulle missgynna svenskt näringsliv och dess ekonomiska utveckling, men i grund och botten, handlar inte det egentligen om vår egen bekvämlighet?

I nuläget verkar vi inte vara beredda att ge upp minsta lilla av vårt ekonomiska välstånd. Inte ens att sakta ned den ekonomiska tillväxten. Vi anstränger oss hårt för att fortsätta ligga i täten gällande precis allt, men vi måste inse att vi lever i en ny tid. En tid där Sverige inte längre kan vara ensamt bäst och rikast i världen. En tid där vi måste börja dela upp resurser. En tid där vi måste konsumera samt producera smartare och framför allt - samarbeta mot ett gemensamt mål.

Vi kan inte försöka upprätthålla vårt välstånd med samma medel som under 1900-talet. Samhället vi lever i står på andra grunder och ger oss andra förutsättningar, därför krävs förändring. Hos oss alla. Den behöver inte vara stor, bara det är något. Kom ihåg att det första klivet är det största klivet.

Så snälla, om du inte kan göra detta för dig själv, gör det för ungdomen. Gör det för mig, dina barn, barnbarn eller någon helt annan. För nästkommande generationer. Det är trots allt vi som får ta smällen.

Allvarligt talat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons