Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste vi ta nästa steg

/
  • Susanne Norberg, kommunstyrelsens ordförande Falun (S).
  • Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande Borlänge (S).

Annons

Högskolan Dalarna blir kvar i Borlänge och Falun. Nu måste vi ta nästa steg. Borlänge och Falu kommun vill därför att regionen, näringslivet och högskolan samarbetar för att stärka Högskolan Dalarnas uppdrag och utbildningarnas kvalitet. Borlänge och Falu kommun är villiga att ta ansvar i högskolans utveckling när det kommer till att stärka samarbetet med det omgivande samhället. Dalarna har ett brett näringsliv med industri, kommunikation, bygg, transport, handel, turism, omsorg och sjukvård. Flera av länets kommuner arbetar också aktivt med att utveckla de kreativa näringarna.

Det breda näringslivet och dess höga förändringstakt kräver ett gott samarbete med utbildning och forskning för att stärka befintliga och utveckla nya branscher. Flera företagare har möjlighet att anställa kompetent arbetskraft tack vare Högskolan Dalarna. Inom andra branscher behöver kvaliteten stärkas och därför är det viktigt att högskolan, näringsliv och offentlig sektor tar ett gemensamt grepp kring Högskolan Dalarnas utmaningar. Vi har, i egenskap av kommunstyrelsens ordförande, gett våra kommunala organisationer i uppdrag att ta fram strategier för hur vi kan stärka vårt samarbete med det omgivande samhället i allmänhet och med högskolan i synnerhet.

Vårt förslag är att Borlänge kommun, Falu kommun, övriga kommuner i Dalarna, landstinget, Region Dalarna, Högskolan Dalarna och näringslivet ingår någon form av samhällskontrakt, inspirerat av Mälardalens Högskolas modell. Mälardalens Högskola ligger både i Eskilstuna och Västerås och samhällskontraktet är ett avtal om fördjupad samverkan mellan Eskilstuna kommun, Västerås stad, Landstinget Sörmland, Landstinget Västmanland och Mälardalens högskola. Syftet är att höja kompetensnivån i regionen genom bland annat gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt, utbildningar som matchar arbetslivets behov och mötesplatser för lärande.

Samhällskontraktet fokuserar på skola, omsorg, hållbar stadsutveckling och framtidens arbetskraft för regionens bästa. Högskolan Dalarna behöver stärka sitt uppdrag, utbildningarnas kvalitet, förbättra sitt rykte och locka fler studenter med olika bakgrunder. Borlänge och Falun är beredda att ta aktiv del i det kommande utvecklingsarbetet.

Jan Bohman,

kommunstyrelsens ordförande Borlänge (S)

Susanne Norberg,

kommunstyrelsens ordförande Falun (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons