Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkopolitik dömd till undergång?

/

Annons

Det var med sorg i hjärtat jag lämnade gudstjänsten i Siljansnäs kyrka den 27 november 2011. Jag konstaterade ett oändligt avstånd mellan den politiska kyrkoledning som förordar försäljning av församlingens egenhändigt skapade församlingshem och kyrkobesökarnas kärlek till sitt församlingshem. Jag lämnar detaljerna i detta konstaterande där hän, men i minnet av prostarna Sven Svenssons och Glen Åkerlunds enträgna vädjan till oss i församlingen att inte acceptera avveckling av den egna kyrkoherdetjänsten, framstår dagens kyrkopolitik som dömd till undergång.

Vad jag hörde var hur vår nuvarande prost, i predikstolen uppmanade församlingen att glädjas åt möjligheten att få överlåta sitt församlingshem gratis till Leksands pastorat, som avser sälja ut det på marknaden för att få råd att rusta Siljansnäs kulturminnesmärkta prästgård.

Kombinationer av ekonomiska kalkyler i dessa sammanhang saknar dock relevans i verkligheten, eftersom försäljning på öppna marknaden av församlingshemmet omöjligt kan betala de sex miljoner som prästgårdens renovering kräver.

Beslutsprocessen är dessutom juridiskt ohållbar eftersom alla beslut kan upphävas om det kan bevisas att de:

1. inte tillkommit i rätt ordning.

2. hänför sig till något som inte är en angelägenhet för församlingen eller samfälligheten.

3. har fattats av ett organ som överskridit sina befogenheter, eller

4. strider mot kyrkoordningen, någon annan kyrklig bestämmelse eller någon rättsregel som Svenska kyrkan har att följa.

Moraliskt (all form av religion har en moralisk grundförutsättning) är för mig kyrkonämndens ställningstaganden klandervärda eftersom de endast stöder sig på ekonomiska faktorer. Siljansnäsborna har redan betalt sitt församlingshem. En försäljning mot deras gemensamma vilja motsäger därmed, enligt min mening, alla försök till moralisk teologisk tolkning.

Olle Lundback

Siljansnäs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons