Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiklös citatjournalistik

/

Annons

Massmedier ska informera om vad som hänt. Enklast innebär det att rapportera utan vidare kommentarer. Men seriösa medier sätter det också i sammanhang, utvärderar och förklarar fakta. 

Det kräver tid, kunnande och pengar. Medier som ger detta får starka mandat från sin publik. Den rollen fyller bra nyhets- och fackmedia.

Dock ger dagens hårdnande konkurrens från internet, hemsidor och gratismedier seriösa medier mindre tid och råd för egen research. De blir beroende av material från andra källor. 

Detta utnyttjar myndigheter, organisationer och företag för att skapa egna nyheter, som främjar deras egna intressen. De matar medierna med tillrättalagda nyheter och rapporter. Många vill gälla som auktoriteter men har bakomliggande intressen; till exempel fortsatta anslag, medlemsavgifter eller maktpositioner.

Med ont om tid och pengar vänder sig medierna allt oftare till auktoritativa instanser i stället att söka källor och basfakta själva. Bakom många nyheter står förmenta auktoriteter, som gjort eller finansierat egna studier som främjar deras intressen och verksamheter.

I kontroversiella frågor citeras motsatta uttalanden ungefär som man refererar en tennismatch med bollar åt båda hållen. Det ger publiken en förvirrad bild. Seriösa medier sätter sig in i saken och söker basfakta. Om stridande parter hävdar annat ska medierna ge bättre besked. Men i dagens "han sa-hon sa-journalistik" flyger citaten utan granskning eller kritik.

Forskare vid amerikanska Ohio State University påpekar att vad medierna rapporterar styr politiker och företag och måste därför vara tillförlitligt. "Det är inte som att välja smak på glassen", säger de och hävdar att beslut och åtgärder grundade på okritiskt återgivna citat och rapporter kan få allvarliga, dyra och farliga konsekvenser.

Det blir tyvärr allt vanligare i dagens samhälle.

Tege Tornvall

har bred journalistisk bakgrund. Han är i dag är motorjournalist, boende i Leksand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons