Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav om kollektivavtal bra för seriösa företag

/

Annons

Varje år upphandlar staten, kommuner och landsting över 600 miljarder av våra gemensamma resurser. Det är skattepengar som är tänkta att gå till skolan och äldrevården och trygga vår välfärd. I stället ser vi mängder av exempel på hur oseriösa företagare vinner upphandlingar genom lönedumpning och snedvriden konkurrens. Vi ser hur byggnadsarbetare tjänat 25 kr i timmen med vidriga arbetsvillkor och samma sak hittar vi inom transportsektorn och i städbranschen.

Det är arbetstagarna som drabbas när seriösa företag konkurreras ut för att lägsta priset prioriterats i upphandlingarna. Det är ett allvarligt problem när vanliga små åkerier, byggföretag eller städfirmor förlorar offentliga kontrakt just därför att de vill följa avtal och lagar. Det måste få ett slut.

Regeringens förslag om krav på kollektivavtalsliknande villkor är långt ifrån perfekt men ett litet steg i rätt riktning. När Sverigedemokraterna nu kovänder och menar sänka förslaget i Riksdagen är det tydligare än någonsin att de är ett arbetarfientligt parti. Förutom att de viker sig för Svenskt Näringsliv har de dessutom helt missförstått förslagets innebörd.

Regeringens förslag skulle innebära att offentliga upphandlingar inte längre kan medföra att kontrakt vinns av företag som konkurrerar med lägre kostnader genom dumpade löner. Kommuner och myndigheter ska istället kräva att alla företag, även utländska som utstationerar arbetstagare ger sina anställda skäliga arbetsvillkor. Det ger de upphandlande aktörerna ett tydligt verktyg för att sortera bort de värsta avarterna som pressat ner priserna genom att dumpa de anställdas arbetsvillkor till förmån för höga vinstmarginaler.

De nya reglerna bidrar därmed till det självklara målet att staten, kommuner och landsting inte ska kunna bidra till social dumpning på svensk arbetsmarknad. Tvärtom kommer förslaget underlätta för seriösa företag att konkurrera på lika villkor i offentliga upphandlingar. Stora och små företag som redan i dag ger sina anställda skäliga arbetsvillkor skulle därmed få lättare att konkurrera om offentliga uppdrag. Någon konkurrensnackdel för svenska företag är det inte fråga om.

Byggnads har länge krävt att vi måste förbättra och strama upp reglerna i offentlig upphandling. Sverige är sämst i klassen i Europa och våra politiker har varit riktigt dåliga på att ställa krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Regeringens förslag är inte på något sätt tillräckligt och vi har en lång väg kvar innan vi har återupprättat den svenska modellen och våra kollektivavtal. Men det är ett steg i rätt riktning. Det är därför både upprörande och oroande att vi har partier i Sveriges riksdag som vilseleder sina väljare och hotar arbetet med att få ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Johan Lindholm

ordförande Byggnads

Kim Söderström

Regionordförande Byggnads GävleDala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons