Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Det är i fråga om tillgängligheten som stora Coop i Falun inte nått ända fram

Annons
Foto: DT

Nya Coopbutiken i Falun blev lyckad i alla avseenden – utom ett. Butikens exteriör rimmar bra med de omgivande slagghögarna och närheten till gruvan som är Faluns historiska fullblod.

Det är i fråga om tillgängligheten man inte nått ända fram. Trafikljus, som är anpassade för helt andra behov, vid tillfarten är ingen bra lösning. Det är främst när besökarna ska lämna området det är problem. Vågar man inte ligga på snabbt när det blir grönt stoppas man av den mötande trafiken från Ingarvshållet och får bli stående kvar till nästa ljusintervall – om det lyckas bättre då? Och bilkön inifrån Coop bara ökar.

Det här skrämmer många, främst äldre bilister som hellre väljer andra och mer lättillgängliga butiker för sina inköp. Hellre det än bli ratad stoppkloss för bakomvarande stressade bilister.

Rondeller är bästa lösningen av problem som det här. Att invänta rondellbygge vid den här tillfarten kan ta tid. Men varför inte nyttja den rondell som finns, Gruvrondellen. Coops angränsande tappställe för bensin nyttjar den och det borde också Coop kunna göra med smärre ändringar på egna området.

Bra trafiklösningar är A och O om nyetableringar på butiksområdet ska lyckas. Frågan är om man i det här fallet har råd med långbänk i beslutet. Ytterligare en iakttagelse är att nya Coops stora antal parkeringsplatser är attraktiva även i ett annat avseende. Då det är publika tillställningar vid gruvan nyttjas en stor del av gruvbesökare – så många att det utestänger parkeringsmöjlighet för Coops kunder. Ett staket mellan Coop-parkeringen och riksvägen skulle förhindra spring mellan de båda områdena.

Lars-Erik Larzon   

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons