Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För en kreativ framtid

/

Annons

I dag står vi inför många stora samhällsproblem. Det kommer att ställas krav på ökad kunskap och problemlösningsförmåga hos alla samt vilja att förändra beteenden. En stor del av svaren på dessa frågor kan forskningssamhället bidra med, men allt för ofta är det täta skott mellan högskola och politik, företag och övriga offentligheten.

Samtidigt finns ett växande behov att ta in forskningen i skolan, för dagens elever är vetenskapliga färdigheter nästan lika viktiga som läs- och skrivfärdigheter. Hur ska skolan skapa förutsättningar för att ge elever bästa förutsättningar för entreprenörskap, ta ansvar för eget lärande?

Det finns ett klart och tydligt behov av att stärka mötesplatser för kunskapsöverföring mellan skolan och andra aktörer engagerade i lärande och entreprenörskap. Science Centers är och vill vara den mötesplatsen.

I Sverige besöker drygt 2,2 miljoner människor ett av våra 18 Science Center. De mest kända är exempelvis Tekniska Museet, Tom Tits Experiment och Universeum. I Dalarna finns ett Science center – Framtidsmuseet I Borlänge.

Cirka 40 000 personer tog del av Framtidsmuseets erbjudanden under 2011. Av dessa var 11 000 skolelever.

Vi är mer än bara ett roligt besök för barn och ungdom. Vi har idag sammanlagt 600 anställda med spetskompetens i sina områden. Vi bedriver utbildning och fortbildning till lärare i alla stadier, både i egen regi och i samarbete med högskolor och universitet, 2010 kompetensutvecklade vi 16 500 lärare. Vi vill bygga vidare på detta arbete och bidra till kunskapsutvecklingen i hela samhället.

Alla Science Centers i Sverige samarbetar nu för att göra en långsiktigt uthållig satsning möjlig. På samma sätt behöver finansiärer och samarbetspartners vara minst lika uthålliga i sin satsning. Det gäller staten, berörda kommuner, landsting och företag. Det tar 20 år för ett nyfiket barn att nå yrkesverksam ålder. Lyckas vi odla barnets naturliga intresse för teknik och naturvetenskap under denna resa har vi vunnit mycket. Men vi kan också förlora lika mycket om satsningarna uteblir eller bara beslutas år för år.

Peter Larsson

representerar Sveriges Ingenjörer o Polhem 350,

Lena Engelmark Embertsén

är vd i branschorganisationen Svenska Science Center,

Eva Ramberg

representerar Framtidsmuseet i Borlänge

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons