Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Feminister måste även lyssna in andra"

Det frestar att bara argumentera med de redan frälsta. Men ska vi lyckas bryta polariseringen måste vi lära oss lyssna även på de som inte tycker likadant skriver Johanna Jönsson, riksdagsedarmot för Centerpartiet.

Annons

Såhär vid internationella kvinnodagen lär vi återigen få lägga tid på att diskutera ifall man kan vara för jämställdhet även om man inte vill kalla sig feminist. Den främsta anledningen till att jag själv förut valde bort att använda just den etiketten var att jag såg hur snabbt vissa stängde öronen så fort ordet feminism nämndes.

Även om jag själv numera svarar ja när jag får frågan om jag är feminist, så får man nog säga att den här tendensen har stärkts allt mer i samhället. När arga människor skickar hat till mig så blandar de ofta ord som feminist, mångkulturalist och landsförrädare. Och ur mitt perspektiv så är det just de här människorna jag allra mest skulle behöva nå fram till.

Men jag har inte alltid tänkt så. Jag minns så väl en middag i Orsa för några år sedan där en god vän tillfamiljen flera gånger använde det gamla ordet för chokladboll. Jag blev rejält irriterad och det tog ingen lång stund innan jag hade kallat honom rasist. När vi väl avslutade diskussionen stod vi båda klart längre ifrån varandra än vi hade gjort från början.

Efter en stund inledde en av de andra gästerna ett samtal med honom om samma sak, men med en helt annan ton. Snabbt kom de fram till att det såklart var onödigt att använda ordet om det fanns människor som kunde bli ledsna av det, men om man råkade säga fel någon gång så betydde det inte heller att man var en ond människa. Där och då blev det uppenbart för mig att mitt sätt att kommunicera helt enkelt inte tog mig närmare mitt mål.

Det är såklart enklast att vända sig till de redan frälsta och få skön bekräftelse på att det man säger uppskattas av andra. Ibland kan det också vara bra att göra det, både för att ge sig själv och andra ny energi. Men sedan behöver man faktiskt ta den energin och anstränga sig allt man kan för att även få sina meningsmotståndare att lyssna. Annars kommer vi aldrig att lyckas minska polariseringen och hitta en gemensam väg framåt.

Johanna Jönsson,

Riksdagsedarmot, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons