Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattiga på tid eller på pengar?

/

Annons

Materiellt har barn och unga aldrig haft det så bra som nu. Trots det använder mer än 30 procent fler barn och unga antidepressiva medel. Varför lyfts det sällan fram att många barn och unga är fattiga på tillit och nära, stabila relationer under uppväxten både i familj, skola och på fritiden?

Barnfattigdomsbegreppet vänder vi oss som kristdemokrater emot. Det är inte barnen som är fattiga, det är föräldrarna som oftast i sådana fall inte har ett arbete som går att försörja familjen med. Att barnen då drabbas av bristen på pengar är självklart, men det finns också belägg för att det inte endast råder brist på pengar i vissa familjer, det handlar också om brist på tid för barnen.

I dagens läge, där många kommuner har alltför många barn i grupperna på fritids och förskola, löper varje barn risk att få alltför lite uppmärksamhet för sina behov. Kristdemokraterna förespråkar färre antal barn i varje grupp, oavsett förskola, skola eller fritids. Vi tror att föräldrar ska kompletteras av andra vuxna som ger barnet trygghet och kunskap, men frågan är om det är möjligt till det i en grupp på 15-20 barn, av endast två-tre vuxna? Ser man inte att det blir effekter av det på lång sikt, när ekonomi får gå före värdet av trygga barn och vuxna?

Många föräldrar tycker de har fullt upp med sina egna barn men att lämna dem till dagis och fritids och förvänta sig att omsorgen blir så mycket bättre med minst tio gånger fler barn, är en illusion. Personalen gör vad de kan – det är viktigt att stryka under. Men det är politiken som måste sätta ner foten och inte bara räkna tider per barn utan också räkna faktiska barn!

Det är ett stressigt samhälle att växa upp i. Många arbetstimmar för mamma och pappa ger långa dagar även i barnomsorgen. Ett antal schemalagda fritidsaktiviteter för både barn och föräldrar är av godo, men det gäller att se upp så de inte tar tid från det spontana umgänget där det finns tid för samtal och lek i familjen.

Att vara rik på pengar men fattig på tid, låter mera bekvämt än att vara fattig på pengar och ha all tid i världen. Oavsett situation behöver barn omsorg efter sina behov. Barnens uppväxtvillkor ligger i fokus för Kristdemokraterna oavsett politisk nivå.

Penilla Gunther (KD)

Riksdagsledamot

Katarina Gustavsson (KD)

Kommunfullmäktigeledamot, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons