Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett slags generationskontrakt

/

Annons

De som i dag har plats inom äldreomsorgen är de människor som byggt Sverige till det land det är i dag, och som gett oss de möjligheter vi har i livet. Vi har då att använda dessa möjligheter till att fortsätta bygga ett gott samhälle, där vi tar hand om gårdagens hjältar då skröpligheten sätter in.

Sveriges befolkning blir allt äldre. Det diskuteras ofta som ett problem, men i grunden är det positivt att så många får vara friska längre. Men ska vi få behålla hälsan upp i åren så kräver det att det finns en trygg äldreomsorg som ger god omvårdnad och erbjuder äldre delaktighet.

Alla ska kunna lita på omsorgen i Sverige, alldeles oavsett vem som utför den. För kvaliteten är det inte avgörande vilken skylt som finns utanför boendet, utan med vilken värme, värdighet och delaktighet man bemöts som omsorgstagare. Som anhörig är det ofta smärtsamt att se när en närstående insjuknar i ålderdomen; då ska man kunna vara trygg med att det finns en god omsorg med hög kvalitet och tillräckligt med personal.

Vård och omsorg är prioriterade områden för Miljöpartiet. Detta visade vi redan i vår budgetmotion där vi tillförde tre miljarder kronor ytterligare till kommun- och landstingssektorn för satsningar på bland annat äldreomsorgen år 2012.

Nu vill vi ta nästa steg för att trygga kvaliteten i äldreomsorgen. Miljöpartiet presenterar här tio konkreta punkter som syftar till att säkerställa en god, värdig och trygg äldreomsorg.

1. Inför bemanningskrav i äldreomsorgen.

2. Skapa en nationell tillsynsmyndighet –Vårdinspektionen.

3. Inrätta äldreomsorgsinspektörer i alla kommuner.

4. Medicinskt ansvarig sjuksköterska direkt under nämnden.

5. Nationellt akutnummer mot vanvård.

6. Stärk anhörigas ställning.

7. Sanktionsavgifter direkt till den äldre.

8. Offentlighetsprincip i all offentligt finansierad verksamhet.

9. Lag på meddelarfrihet för personal i offentligt finansierad verksamhet

10. Kompetenskrav och vidareutbildning för personal för all omsorgspersonal.

Sanna N Barkar

Börje Nahlbom

sitter båda i kommunstyrelsen i Gagnef för Miljöpartiet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons