Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett skriande behov av specialistsjuksköterskor!

/

Annons

När en patient kommer till Intensivvårdsavdelningen är behovet av kvalificerad vård omedelbart. Det finns inte tid att vänta på köpengar, resultat av utvärderingar eller vänta på att budgetunderskottet minskar. Inte heller kan man ta hänsyn till bemanningen. Vårdbehovet är här och nu och ska vara densamma oavsett tid på dygnet. Patientens livshotande tillstånd och behov av specialistvård tillåter inga misstag eller förseningar. Tillgången på specialistutbildade sjuksköterskor måste därför säkerställas, så att patienten får en god vård.

Socialstyrelsens statistik visar att andelen specialistutbildade sjuksköterskor minskade från 65 procent till 48 procent under åren 1995-2008. Detta är mycket allvarligt då vården i stort behöver cirka 70 procent specialistutbildade sjuksköterskor. Inom Intensivvården krävs det att alla är specialistutbildade.

Dagens brist på specialistsjuksköterskor inom intensivvården leder till att arbetstiderna försämras. Påtvingat treskift gör att sjuksköterskor inte orkar arbeta heltid utan går ner i tjänst för att orka kombinera arbete och familjeliv.

Enligt Landstinget Dalarnas arbetsmiljöpolicy ska det finnas balans mellan de uppgifter vi är ålagda att utföra och det vi faktiskt kan utföra. Att en intensivvårdssjuksköterska samtidigt har hand om fler svårt sjuka patienter innebär inte en effektivisering av vården. Tvärtom kan det, vilket flertalet studier visat, innebära en risk för patientsäkerheten. Varje människa har rätt till god och säker vård och måste, oavsett vårdbehov och livssituation, kunna lita på att få den vård som behövs, när den behövs. Det är patientens behov som ska avgöra bemanning och kompetens i verksamheten.

Inför de stora pensionsavgångar som väntas måste landstinget dessutom planera för är att det finns nya intensivvårdssjuksköterskor som står redo att ta över.

Vi vill behålla våra erfarna intensivvårdssjuksköterskor och samtidigt locka grundutbildade sjuksköterskor med intresse för intensivvård att läsa vidare. Om Landstinget Dalarna inte inser allvaret i situationen kommer det att leda till sämre patientsäkerhet, sämre vård och sämre arbetsmiljö.

Vi vill ge Dalarnas befolkning en god och säker vård!

Zenja Enlund

Ninni Casserstedt

är båda specialistsjuksköterskor inom intensivvård, IVA Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons