Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns bra äldreboenden

/

Annons

Då och då förmedlar press, radio och tv uppgifter om bedrövligheter inom äldrevården. Vittnesbörd har kommit från såväl anställda inom vården som anhöriga till där boende. Läsaren har ingen anledning betvivla att inläggen speglar en verklighet som här och där kan finnas.

Skildringarna har ibland varit så realistiska att de framkallat skräckblandade rysningar.

Det var mot den bakgrunden som jag kände tveksamhet när dagen D infann sig för mig. Mina ålderskrämpor hade nått en sådan omfattning att ett äldreboende blev ett måste.

Efter fyra månader på två olika boenden i Falun anser jag mig kunna berätta att det också finns en annan verklighet än den som de ovan nämnda skräckskildringarnas.

Sammanfattningsvis har jag funnit följande:

1. Vården har skett med ömsint effektivitet.

2. Matens kvalitet, tillagning och dess uppläggning i stort sett utan anmärkning. Vissa möjligheter till förbättringar fanns och har påpekats.

3. Stimulerande inslag i form av musik och annan underhållning förekommer och uppskattas.

4. Utevistelse har erbjudits.

5. Möjligheter att påverka. Innan jag kom till mitt nuvarande äldreboende hade jag föreställt mig att mina möjligheter att påverka mitt boende skulle vara obefintliga. Jag hade haft fel. Tillsammans med mina närmaste fick vi träffa den utsedda kontaktpersonen. Våra intryck och önskningar noterades. Dessa sammanfördes i ett genomtänkt och för alla gemensamt formulär.

Detta innehöll bland annat följande punkter:

* Biståndets mål.

* Önskemål och förväntningar.

* Andra insatser/viktigt att veta.

* Upprättande av individuell plan inklusive insatsplan.

* Social aktivitet.

* Måltider. hälso- och sjukvård.

* Dessutom en del detaljriktlinjer.

Det efter samtalet ifyllda formuläret blev sedan, efter min underskrift, en form av kontrakt mellan mig och verksamhetschefen.

Jag kunde senare notera att flera av önskemålen tillgodosetts. Möjligheter till påverkan fanns sålunda. Min tro är att positiva vittnesbörd inte är lika intressanta som klagomål. Jag har efterhand fått flera antydningar om att trivsel finns också på andra äldreboenden inom kommunen.

E. Börje Bergsman

är 98 år och bor i dag på Daljunkaregårdens äldreboende i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons