Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi slår vakt om ”Bästa Lovet” i Falun – kultur ska vara för alla, på riktigt!

Artikel 10 av 16
Kulturvalet i Falun
Visa alla artiklar

Annons

Kulturens ställning är ett mått på samhällets värdighet. Kulturen tillför människan unika värden, ger perspektiv på och förståelse för det egna livet och omvärlden. Kultur bidrar till både människors och samhällens utveckling.

”Det finns en verklig konflikt partierna emellan kopplat till kulturens finansiering” skriver S-debattörerna Jonas Lennerthson och Roza Güclü Hedin. Foto: Stina Rapp/Johan Solum/Montage

Kultur ska inte bara vara några få förunnat. Vi arbetar därför för ett fritt, jämlikt, demokratiskt och tillgängligt kulturliv i Falun. Det är fina ord som förpliktigar.

För oss socialdemokrater är jämlikheten central i all politik. Det gäller även kulturen. Vi vägrar låta kultur bli en lyx enbart för de som har mest pengar eller högst utbildning.

De senaste åren har Falu kommun i samverkan med föreningsliv och andra engagerade aktörer erbjudit alla barn och unga avgiftsfria lovaktiviteter. De flesta känner till detta som Bästa Lovet. Vi är väldigt stolta över att tusentals barn och unga fått möjligheten till ett roligare lov. På kultursidan har det handlat om dans, filmproduktion, musik, teater och musikal. Detta har varit möjligt tack vare statliga medel, som nu inte finns längre. Genom att M/KD-budgeten med stöd av SD röstades igenom i riksdagen hotas denna verksamhet i grunden. Det spelar roll vilken politik partierna bedriver på nationell nivå. Vi slår vakt om Bästa Lovet och kommer se till att satsningen kan fortsätta trots borgerlig statsbudget.

Vi menar även att investeringen i etapp två av Kulturhuset tio14 är av yttersta vikt. Det är den delen som ska ha en öppen atmosfär, dit alla är välkomna och snabbt får vara med och skapa. Vi vet att låga trösklar är vad som behövs för att fler ska våga sig in i kulturlivet. Om vi får väljarnas förtroende kommer vi se till att etapp 2 blir verklighet.

Det finns en verklig konflikt partierna emellan kopplat till kulturens finansiering. Vi socialdemokrater menar att en fri, jämlik, demokratisk och tillgänglig kultur inte kan stå på egna ben och tvingas till marknadens principer om självförsörjning. Vi vill förbättra stödet till kulturföreningarna i Falun, så att fler kan vara med och ojämlikheten minska. I föreningslivet finns även de demokratiska värden som främjar ett öppet och tolerant samhälle.

Vi kommer även stå upp för att vid alla nya investeringar ska en procent av medlen gå till konstnärlig utsmyckning. Vi menar också allvar med att förverkliga ett konserthus och fördjupa samverkan med länets kulturinstitutioner.

Alla tar inte del av all sorts kultur, men på olika sätt angår den varenda en av oss som bor i Falun. Därför värnar vi en kultur för alla.

Jonas Lennerthson, S

Roza Güclü Hedin, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons