Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Varför överklagar Datainspektionen övervakningstillståndet för Dalatrafik - när SL har kameraövervakning i alla bussar?

Personligen tror jag det är precis lika obehagligt attbli rånad eller misshandlad på en buss i Borlänge som en i Bällsta, skriver Magnus Dahlberg.

Annons

Turerna kring kameraövervakningen på Dalatrafiks bussar har varit många. Jag har följt debatten som alltid uppstår när kameraövervakning föreslås och grundfrågan är som alltid hur den personliga integriteten ska skyddas.

Behovet av trygghet genom övervakning hamnar nästan alltid i konflikt med integritetsfrågan, något som är naturligt och friskt i grund och botten.

Beslut ska naturligtvis aldrig fattas slentrianmässigt, men ioch med den senaste vändningen då Datainspektionen valt att överklaga tillståndet tycker jag att det är hög tid att lyfta fram en helt annan infallsvinkel!

Stockholms lokaltrafik har kameraövervakning på alla tunnelbanestationer, 39 av 50 pendeltågsstationer och framförallt i alla bussar. ALLA.

Nu blir min fråga, kanske framförallt riktad direkt tillbeslutande/överklagande instanser; är behovet av integritet större på landsbygden? Är behovet av trygghet mindre? I grund och botten, finns det egentligen någon anledning att värdera behoven olika mellan stad och landsbygd?

Personligen tror jag det är precis lika obehagligt attbli rånad eller misshandlad på en buss i Borlänge som en i Bällsta.

Magnus Dahlberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons