Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vänsterpartiet: Ovärdigt att skylla på invandrare för att få röster – mer jämlikhet är lösningen

Annons

För många är rasism och nazism något som är långt borta. Något som inte påverkat Sverige. Men när flyktingboenden attackeras med sprängämnen och barn rekryteras av nazister på skolgårdar så är det dags att vakna.

Nazistattacken mot oss antifascister i Ludvika för sex år sedan och alla andra attacker mot och förföljelse av demokrater de senaste åren är ett bevis på att det inte alls är så långt borta och att vi alla behöver göra något för att stå emot dessa mörka krafter.

Vi lever i en speciell värld. Trots rasismens och nazismens avskyvärda avtryck under stora delar av 1900-talet så har återigen de högerextrema ideologierna vuxit sig starka i Europa och Sverige. Nazister tillåts demonstrera på förintelsens minnesdag och internationella arbetardagen, 1 maj.

Högerextrema partier normaliseras av de etablerade partierna, det ökade antalet rasistiska hatbrott tas inte på allvar av rättsväsendet. Utöver det, ser vi hur en stor del av Sveriges media numera kallar rasistiska och nazistiska grupper för ”flyktingfientliga” och ”främlingsfientliga”, begrepp som mildrar vad grupperna står för.

Det finns inte en enstaka förklaring eller lösning på varför rasismen uppstår och hur den ska bekämpas. Historien talar dock sitt tydliga språk. Jämlika samhällen, samhällen som är till för oss alla, och inte bara för den rikaste eliten, minskar möjligheterna för högerextrema ideologier att växa och gro.

Länge var Sverige det land i världen där de ekonomiska och sociala klyftorna var som lägst. När Sverige då nämndes i olika internationella sammanhang handlade det främst om det solidariska samhällsbygget som möjliggjordes med en politik för full sysselsättning, boende för alla, en rättvis fördelningspolitik, sociala skyddsnät och en skola och sjukvård i världsklass. Helt enkelt ett välfärdssamhälle att lita på.

I dag ökar klyftorna i hela västvärlden och Sverige är det land där de ekonomiska klyftorna mellan fattiga och rika ökar mest. Samtidigt som bankerna och riskkapitalister gör miljardvinster på våra pengar varje år så vill majoriteten av Sveriges partier inleda valrörelsen genom att prata om hur livet ska göras svårare för de svagaste i samhället, de unga, pensionärerna, flyktingar, sjuka och arbetslösa.

Jag och Vänsterpartiet menar att detta är fel och bidrar till att ge större utrymme för rasistiska krafter. Att ställa svaga samhällsgrupper mot varandra, samtidigt som majoriteten av Sveriges partier bidragit till att göra de rika rikare på bekostnad av dessa grupper är ovärdigt. Vi är dessutom oroliga över hur de andra partierna anammat stora delar av den högerpopulistiska retoriken.

Socialdemokraterna avhumaniserar flyktingar, Centerpartiet kräver lägre lön för personer som kommit hit från andra länder och Moderaterna driver en hetsjakt mot samhällets allra svagaste, de som har det så pass dåligt att de måste tigga. Denna retorik, som endast sker i syfte att locka väljare från Sverigedemokraterna, är en taktik som vi kommer att stå emot under hela valrörelsen.

En försvagning av den ”rumsrena” rasismen och dess företrädare skulle innebära flera steg tillbaka även för den nazistiska rörelsen, som normaliserats ytterligare i takt med SD:s frammarsch. Men det behövs ytterligare åtgärder.

Dels så måste det svenska rättsväsendet ta den nuvarande lagstiftningen på större allvar, både när det gäller hatbrott som när det gäller tillståndsgivning för nazistiska manifestationer och dels så måste svensk skola få större resurser för att arbeta med insatser mot rasism, nazism och andra viktiga värdegrundsfrågor.

I bland förenklas debatten om hur rasism och nazism ska bekämpas. Att stå upp mot högerextremismen genom aktivism ställs ofta mot ett arbete för ett jämlikt samhälle.

Men, det är när aktivismen kombineras med en politik för ett mer jämlikt samhälle som vi ser de riktiga resultaten. Då har varken Åkessons SD eller nazistsekter som NMR möjlighet att sälja in sina lögner.

Därför uppmanar jag alla demokrater att demonstrera på 1 maj. Demonstrera för ett Sverige för alla, inte bara för de rikaste. Själv tänker jag demonstrera såväl i Falun som i Ludvika. Gå med oss och fira arbetarrörelsens dag du också!

Inga nazister på våra gator!

Daniel Riazat, Vänsterpartiet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons