Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vänsterpartiet har fördubblat tandvårdsbidraget – du ska inte behöva vara rik för att gå till tandläkaren

Annons

Vi vet att hundratusentals svenskar inte går till tandläkaren fast de behöver det. De har helt enkelt inte råd.

De hoppar över undersökningar och ofta blir problemen mycket värre innan man till slut måste gå till tandläkaren. Så ska det inte vara.

Precis som att man kan gå till sjukvården oavsett om man är rik eller fattig så ska man kunna gå till tandläkaren. Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst.

Vänsterpartiet anser att tänderna måste behandlas som en del av kroppen och att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet. 

Från och med april i år fördubblas det allmänna tandvårdsbidraget för alla åldersgrupper. Det betyder att den som är mellan 23 och 29 år eller från 65 år och uppåt får 600 kronor om året. Och tandvårdsbidraget för den som är mellan 30 och 64 år höjs till 300 kronor per år. Det är ett krav Vänsterpartiet har fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.

Tandvårdsbidraget är en årlig summa pengar till den som använder tandvården och bidraget varierar beroende på hur gammal du är. Pengarna betalas ut till tandläkaren eller tandhygienisten - men du som patient bestämmer själv om pengarna ska användas till att betala för behandlingen. För de yngsta åldersgrupperna är tandvården avgiftsfri, vilket också har varit ett krav från Vänsterpartiet.

Sedan tandvårdsmarknaden avreglerades har priserna stigit kraftigt. De höga kostnaderna för undersökning och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkaren mer sällan eller tvingas helt avstå från tandläkarbesök.

Vi vill att alla, oavsett inkomst, ska ha råd att ha bra tänder. Fördubblat tandvårdsbidrag är en jämlikhetsreform som inte hade kommit till utan Vänsterpartiet vid förhandlingsbordet

Ingenting är helt lätt i förhandlingsrummet. Men vi har lyckats baxa den här reformen ända in i mål och det kommer att göra stor skillnad för väldigt många människor i Sverige.

Kajsa Fredholm, Vänsterpartiet, vice ordförande tandvårdsnämnden, landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons