Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Upprop till alla pensionärer i Dalarna

Vi måste nu väcka våra politiska partier, och ställa frågan till dem: Har ni läst och förstått att var femte pensionär i vårt land lever under gränsen för risk för fattigdom?

Annons

Framförallt är det våra kvinnliga pensionärer som är värst utsatta. I våra grannländer Norge, Danmark och Finland finns inte detta problem.

Är det någon som vill tro att våra förtroendevalda i regering, riksdag, landsting och kommuner skulle kunna klara sitt uppehälle på cirka 9 000 kronor efter skatt? Deras avgångspensioner är långt över 40 000 kronor per månad – verkligen stötande.

Varför sitter vi tysta och lydiga och inte säger ifrån. Min uppfattning är att vi måste bli mera tydliga i våra krav och se till att vi får ett nytt pensionssystem som får en bärighet långt in på detta sekel.

Sverige är känt som ett välfärdsland och vi ska se till att vi pensionärer ska omfattas av ett pensionssystem som ger oss en trygghet.

En höjning av bostadstillägg och en sänkning av skatten på pensionsinkomster är inte tillräckligt. Hela pensionssystemet behöver reformeras och få en hållbar finansiering

Det heter att pensionärsorganisationerna ska arbeta opolitiskt. Som ska det bli någon förändring av pensionssystemet måste vi uppmana våra politiska företrädare att agera.

Jag föreslår att vid varje möte i pensionärsföreningen ska vi tillställa samtliga riksdagsledamöter i vårt län ett upprop om att de måste agera i denna fråga. Detta upprop ska sändas från oss efter varje möte om så behövs fram till valdagen 2018. Mötesdeltagarna får vid mötena skriva under uppropet.

Dessutom skall samma upprop tillställas respektive partis riksorganisation med samma innehåll, om så behövs fram till valdagen 2018.

Uppropsskrivelsen ska vara kort och klar så att mottagaren snabbt kan agera. Vi ska även ställa frågan till dem på vilket sätt de kommer att agera, och när. Vi utgår ifrån att riksdagsledamöterna ger oss ett svar hur ärendet hanteras. Uppropsskrivelsen till respektive parti bör ha samma innehåll och tillställas till dem en gång i kvartalet om så behövs ända fram till valdagen 2018

Nu ska vi från pensionärsorganisationerna i länet från januari 2017 agera på ett aktivt sätt med mål för att få till stånd ett nytt hållbart pensionssystem som får bäring lång tid framöver.

Med pensionärshälsning!

Arne Pettersson, Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons