Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Uppmaningen till Dalarnas kommuner: ”Gör som Avesta – ge era anställda chansen att utvecklas på jobbet

Annons

När Dalarna nu står inför en omfattande omställning med nya kompetenskrav måste vi ta vara på och utveckla den kompetens vi har. Inte minst gäller detta välfärdens viktiga verksamheter. Arbetsgivare inom Dalarnas kommuner och landsting bör använda de medel som finns tillgängliga, skriver Lars Hallberg, vd på Omställningsfonden.

Foto: TT  För få vill jobba inom välfärden och alla har inte den utbildning som krävs.  Omställningsfonden uppmanar kommuner och landsting att söka pengar som finns tillgängliga, för att kunna kompetenssatsa på son personal.

Arbetsmarknaden förändras i dag snabbt tack vare teknikutveckling, globalisering och ökade kompetenskrav. Så mycket som 2,5 miljoner jobb riskerar att slås ut av automatiseringen de kommande 20 åren. Ännu fler kommer att ställas inför helt nya kompetenskrav. Vi kommer alla att behöva vänja oss vid tanken på ett livslångt lärande. Samtidigt är det redan nu svårt att rekrytera personal med rätt kompetens till Dalarnas offentliga sektor. För få vill arbeta inom välfärden och ännu färre har den utbildning som krävs.

Sveriges välstånd är till stor del ett resultat av flera lyckade strukturomvandlingar som kunnat genomföras tack vare den svenska modellen. Arbetsgivarorganisationer och fackförbund har lyckats skapa ett smörjmedel för omställningen, som tillgodoser både arbetsgivarens behov av omställning och arbetstagarens vilja att kompetensutvecklas eller byta karriär mitt i livet. Inom välfärdssektorn är Omställningsfonden detta smörjmedel. Hos Omställningsfonden finns 750 miljoner kronor som under en försöksperiod kan användas för att kompetensutveckla medarbetare för nya arbetsuppgifter inom exempelvis vård, omsorg eller administration. På så sätt kan arbetsgivare möta framtida rekryteringsbehov och samtidigt minimera risker för övertalighet.

Till exempel satsar Avesta kommun på en utbildning för barnskötare inom förskolan för att stärka deras kunskaper inom anknytnings- och utvecklingspsykologi. En ökad och breddad kompetens stärker anställningstryggheten för individen och bidrar till ett långsiktigt och hållbart arbetsliv i Avesta.

Vi vill uppmana alla arbetsgivare inom Dalarnas kommuner och landsting att söka och använda de medel som finns tillgängliga hos Omställningsfonden. Arbetsgivare och lokala fack bör tillsammans ta fram en plan för att möta välfärdens behov av kompetensutveckling. Samhällsomvandlingen kommer att fortsätta och välfärden måste hänga med. Lars Hallberg, vd Omställningsfonden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons